>
  1 min. čitanja

VIDEO Upoznajte najodrživiji otok u Europi – Proizvode više energije nego što potroše

VIDEO Upoznajte najodrživiji otok u Europi – Proizvode više energije nego što potroše
Foto: Screenshot/Instagram?Visit Aeroe

U južnom dijelu Baltičkog mora smjestio se danski otok Ærø, specifičan po tome što je za razliku od pretežno ravničarske Danske, isprepleten brojnim brežuljcima te se smatra najvećom svjetskom površinom koja se koristi solarnom energijom. Riječ je o otoku koji je proglašen najodrživijim otokom u Europi.

Otok je to koji eksperimentira s obnovljivim izvorima energije još od 80-ih godina prošlog stoljeća. Na njemu trenutačno živi oko 6 tisuća stanovnika, koji energiju dobivaju od obnovljivih izvora – sunca i vjetra, a zahvaljujući čemu dobivaju više energije nego im je potrebno, piše BBC.

Naime, na otoku postoji 6 vjetroturbina koje godišnje proizvedu između 125 do 140% potrebne električne energije, odnosno 40% više nego li stanovnici ovog otoka mogu potrošiti.

Ideja o samoodrživosti pojavila se kod otočana tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je u Europi vladala energetska kriza. Nekako u isto vrijeme diljem Danske počeli su masovni prosvjedi protiv nuklearne energije pa je Danska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ne koristi nuklearnu energiju kao energent.

Stanovnici se većinom griju uz pomoć solarne energije ili biomase, na otoku nema semafora, ali ima manji broj automobila.

Mještani otoka Ærø za sebe kažu da su opušteni, neopterećeni i potpuno usmjereni na zajednički cilj – a to je da do 2025. godine postanu ugljično neutralni i potpuno samodostatni.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.