2 min. čitanja

VIDEO Tisuće litara vode izlilo se iz bazena preko šest paluba golemog kruzera

VIDEO Tisuće litara vode izlilo se iz bazena preko šest paluba golemog kruzera
Foto: Instagram / @eloy4k / Screenshot

Veći brodovi Royal Caribbean Internationala poznati su po nevjerojatnim bazenima i aqua parkovima ali gosti kruzera Harmony of the Seas dobili su neočekivano vodeno iznenađenje proteklog tjedna kada se bazen prelio preko njihovih hotelskih balkona i to uslijed hitne korekcije kursa. Ozlijeđenih nije bilo, ali poplava i naknadni vodopad sa 6 paluba zabilježeni su na dramatičnoj snimci.

Incident se dogodio u utorak, 3. siječnja, kada kruzer klase Oasis uslijed uobičajene plovidbe pučinom. Harmony of the Seas napustio je svoju matičnu luku Port Everglades u Fort Lauderdaleu 31. prosinca i proveo dva dana na Bahamima - Nassau, prije nego što se uputio u sljedeću luku pristajanja, Cozumel, Meksiko.

Dok je plovio kroz Floridski tjesnac između Sunshine Statea i Kube, posada broda je u posljednji trenutak uočila splav za izbjeglice i naglo skrenula, a sve kako bi izbjegli sudar s manjim plovilom. Ovaj manevar, iako dramatičan i zapanjujući za one na brodu, siguran je i namijenjen zaštiti manjeg plovila od izravnog udara s kruzerom.

To je, međutim, značilo da će se nepričvršćeni predmeti na kruzeru naglo pomaknuti, uključujući i vodu u glavnim bazenima na palubi 15. Voda se prelijevala preko uskog dijela palube i preko otvorenog prostora u središtu broda, preko šest paluba.

Dramatična snimka pokazuje "vodopad" koji se slijeva na brodski prostor tzv. Central Parka, koji je otvoren prema nebu.

Ako se kombiniraju svi bazeni, tobogani i vodena igrališta na Harmony of the Seas, brod nosi više od 2,3 milijuna litara vode!

Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti

Iako je incident vizualno dramatičan i pružio je dobro namakanje područja Central Parka, nije bilo značajnijih oštećenja ili ozlijeđenih. Moguće je tek da će nastradati neke od 10-ak tisuća biljaka u prostoru na otvorenom, ako je voda koja se izlila na njih bila ili jako klorirana ili slana.

Iako je do teškog zaokreta broda došlo zbog uočavanja splavi za spašavanje izbjeglica, kasnije je utvrđeno da je splav prazna i da nema potrebe za zaustavljanjem kako bi se pomoglo bilo kome u nevolji.

Spašavanja izbjeglica su u porastu posljednjih mjeseci, posebno u Floridskom tjesnacu dok očajni pojedinci nastoje napustiti Kubu i krenuti prema Sjedinjenim Američkim Državama. Kruzeri su po pomorskom zakonu obvezni ponuditi pomoć, bilo da to znači pružanje zaliha, pomoć u popravku oštećenih plovila ili uzimanje izbjeglica na brod ako malo plovilo više nije u plovnom stanju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.