2 min. čitanja

VIDEO Teretni brod potonuo kod Grčke, traga se za članovima posade

VIDEO Teretni brod potonuo kod Grčke, traga se za članovima posade
Foto: Twitter Screenshot

Grčka obalna straža je izvijestila da je bulker pod zastavom Komora, koji je imao povijest ozbiljnih nedostataka u inspekciji, potonuo kod otoka Lezbosa.

U nedjelju ujutro, brod Raptor plovio je iz egipatske luke El Dekheila prema Istanbulu, prevozeći 6.000 tona soli. Oko 07:00 sati, dok je prolazio oko pet nautičkih milja jugozapadno od Lezbosa, prijavio je mehanički kvar. U 08:20, posada je uputila poziv za pomoć i izvijestila da se brod počeo naginjati, a ubrzo nakon toga nestao je s radara obalnih nadzornih službi, piše The Maritime Executive.

Na brodu je bilo 14 članova posade, državljani Sirije, Indije i Egipta. Jedan član posade, Egipćanin, spašen je iz mora. Preživjeli je bio dobrog zdravlja, ali u stanju šoka, rekli su dužnosnici za AFP, prenosi Pomorac.hr.

Pronađen je jedan preminuli član posade.

Potraga za preostalim članovima posade je u tijeku. Spašavanje se odvija po izazovnim uvjetima zbog olujnog vjetra. Upozorenje na jaku oluju bilo je na snazi za Egejsko more, povezano s “Olujom Bettina”, koja je u Grčku tijekom vikenda donijela vjetrove jačine 10 čvorova.

Raptor je bio teretni brod nosivosti 6.300 tona, opremljen yard-and-stay sistemom, izgrađen 1984. godine. Nedavne fotografije pokazuju da je navedeni sistem uklonjen u nekom trenutku nakon 2014. Imao je povijest nedostataka u inspekciji, uključujući čak 65 problema zabilježenih tijekom 18-dnevnog zadržavanja u Rumunjskoj u kolovozu 2023.

Dužnosnici u Tulcei pronašli su greške na cijelom brodu, poput nedostajućeg certifikata za brodske časnike, nepravilnosti u MARPOL-u, pokvarenog generatora za hitne slučajeve, nedostatak opreme za gašenje požara, neispravan EPIRB, istekle karte, pokvaren HF radio, “probušene” pregrade, “probijen” trup, te ostalo.

Prije tri godine inspekcija u Turskoj otkrila je slične probleme, ističe The Maritime Executive.

Sjedište vlasnika broda nalazi se u Egiptu, a tvrtka posjeduje još dva broda za prijevoz tereta. Poput Raptora, oba su pri kraju svog četvrtog desetljeća u službi i oba su zadržana u posljednje tri godine, prema evidenciji tvrtke Equasis.

Drugo plovilo navedenog vlasnika, Manassa Moon M, zadržano je zbog napuknutih brodskih pregrada, neispravnih vodonepropusnih vrata i korodiranih ventilacijskih sustava u Pireju u kolovozu 2023. Moon M se također pokvario u Dardanelima 2022., što je zahtijevalo intervenciju tegljača.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.