VIDEO: Strmi uspon na Jabuku prvi put snimljen iz zraka: “Ne preporučamo ovo nikome, opasno je!”

Dva prijatelja iz Trogira odlučila su napraviti đir do Jabuke, pučinskog otoka, čija je podmorska kotlina dom mnogih vrsta. Jedan od njih odlučio se i popeti na strmu liticu, a sve su i snimili. Zapravo, napravili su to dan nakon što smo objavili da je Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju odlučila da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna!

– Mi uvik volimo nešto novo probati i osjetit malo adrenalina. Zato smo se popeli. U biti moj prijatelj Gajo se popeo, a ja sam ostao doli i snimao kako se on penje – ispričao nam je Ante, autor ovog fantastičnog videa.

– Ja nisam imao dobre papuče i nosio sam drugu kameru u jednoj ruci, da mogu snimiti dodatne perspektive. Tako da sam odlučio da nije pametno balansirati kameru u ruci i penjati se u isto vrime – kaže Ante i upozorava da je Jabuka izuzetno strma, te zna biti klizavo i opasno.

– Bolje biti pametan – upozorava i podsjeća da ovo nije za svakoga, te da nikako ne preporučuju drugima da se penju nakon što pogledaju video, pa dodaje:

– Ne bi nikako željeli da se nekome nešto desi, jer znate di je Jabuka – kaže.

– Inače smo iz Trogira. Volimo ribolov, avanturu i prirodu. A na našem Youtube kanalu Uvik Kontra će biti više materijala u budućnosti – priča nam Ante i za kraj upućuje snažnu poruku:

– Bilo bi super ako bi svak malo bolje pazio na prirodu i Jadransko More. Možda u budućnosti možemo malo skrenuti pažnju na to, tako da uvijek bude puno ribe u moru. Ako se ovako nastavi, Jadransko More će postati pustinja i to sigurno nitko ne želi Jasno je da je teško regulirati ribolov i sve kontrolirati, ali negdje se mora početi. Možda i još neke dodatne zone stvoriti, gdje je ribolov zabranjen – složni su Ante i Gajo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

WWF Adria: “Čudesne vijesti – Donesena trajna zaštita Jabučke kotline!”