2 min. čitanja

VIDEO Stoljetna tajanstvena olupina isplivala na obalu otoka

VIDEO Stoljetna tajanstvena olupina isplivala na obalu otoka
Foto: Youtube CTV Your Morning Screenshot

Obalnu stražu Newfoundlanda nemalo je iznenadila stoljetna olupina broda na plaži kanadske obale.

Rt Ray, zajednica je od 350 stanovnika na jugozapadnoj obali Newfoundlanda a dijeli zajedničku povijest s otokom inače poznatim kao "Stijena".

Posljednje je to počivalište za najmanje osam brodova, žrtava ratnih vremena, loše navigacije ili jednostavno loše sreće, piše The Guardian.

Neil Burgess, predsjednik Društva za očuvanje olupina u Newfoundlandu i Labradoru, sumnja da je brod 'oslobođen' kombinacijom erozije obale i sile posttropske oluje Fione, koja je prošle godine uništila stotine domove u regiji.

Velike poplave proteklih tjedana 'pogurale' su ovu olupinu na slobodu, prema obali, kazao je kanadskim medijima.

Za sad se vjeruje da je brod izgrađen u 19. stoljeću no više od toga još nije poznato. Sve potrebne kanadske službe rade na očuvanju ostataka olupine, nakon čega slijedi istraživanje koje bi trebalo otkriti o kojem se brodu točno radi.

Fotografije olupine na društvenim mrežama dale su neke naznake o podrijetlu broda. Drveni tipli i bakreni klinovi obično su se koristili 1800-ih. A veličina mu je otprilike 24 metra.

Iste vremenske prilike koje su odavno odredile sudbinu broda također će diktirati koliko brzo stručnjaci mogu posjetiti i istražiti ovo mjesto.

Lokalno stanovništvo izrazilo je zabrinutost kako bi jaki valovi mogli povući olupinu natrag u dubine. I dok su dužnosnici upozorili stanovnike da ne diraju lokaciju, drugi ističu da bi priroda također mogla oštetiti olupinu brže od stanovnika koji već kradu suvenire.

Facebook stranica zajednice pretvorila se u forum za nagađanja i istraživanje mogućeg podrijetla olupine, a lokalni stanovnici kopaju po starim zapisima i obiteljskom znanju o fatalnim putovanjima.

- To je dio naše povijesti koji je upravo probuđen. Neki potomci će htjeti znati imena i mjesta gdje su njihovi preci izgubljeni u ledenim vodama uz naše obale. Bilo bi dobro kad bismo mogli ponuditi neke povijesne činjenice. Ovo je naša povijest. Otkrijmo je zajedno - napisala je Elizabeth Gover, stanovnica mjesta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.