1 min. čitanja

VIDEO Snimili urušavanje skupe vjetroturbine u more

VIDEO Snimili urušavanje skupe vjetroturbine u more
Foto: Pixabay/Ilustracija

Tijekom prošlotjednog redovitog održavanja vjetroturbine u Irskom moru pokraj obale Velike Britanije došlo je do nezgode u kojoj na sreću nitko nije stradao. No potpuno su uništena krila jedne vjetroturbine koja se s platforme survala u more.

Nesreća se dogodila tijekom redovitog održavanja vjetroturbine na Vattenfallovoj vjetroelektrani Ormonde u Irskom moru. Incident se, kaže izvješće, dogodio slučajno na brodu dizalici koji je u vlasništvu tvrtke za održavanje MPI Offshore.

U trenutku kada su 61 metar duge lopatice vjetroturbine bile na dizalici došlo je do urušavanja konstrukcije pa su dijelovi vjetrourbine skupa s 3 tone teškim držačem lopatica završili u moru.

Stanovnici obale te obližnji brodovi upozoreni su na krhotine – fragmente staklenih vlakana te dijelove lopatica – koji bi se mogli nasukati na obalu. Osim 126 tona teških lopatica i 3 tone teškog držača lopatica, u moru je završilo i rotacijsko čvorište skupa s motorom, baterijama, električnim ormarićima i drugim komponentama.

Istraga o incidentu je u tijeku, a o kojoj materijalnoj šteti je riječ nije navedeno.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.