2 min. čitanja

VIDEO Ronioci ispod zadarske rive, tijekom radova pronašli staru austrougarsku bitvu

VIDEO Ronioci ispod zadarske rive, tijekom radova pronašli staru austrougarsku bitvu
Foto: Đani Iglić / RK Sv. Roko

ZADAR - Tijekom radova na rekonstrukciji Obale Petra Krešimira (Donja riva) od strane izvođača radova u Lučkoj upravi je zaprimljena obavijest o tome da je primijećena odbačena metalna bitva koja je velikim dijelom bila ukopana u nasip zapadno od Gata na dubini 5 do 6m.

Djelatnici Lučke uprave Marjeta Kalanj Jelavić i Đoni Štambuk kontaktirali su RK sv Roko iz Bibinja sa idejom da se snimi bitva i izvidi mogućnost vađenja da bi se eventualno izložila u nekoj od muzejskih ustanova.

0:00
/1:14

Video: Đani Iglić / RK Sv. Roko

Nakon što je snimljena i nakon što je utvrđeno da se ista može izvaditi i transportirati u neku od Ustanova, kontaktiran je Unescov Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA/ICUA) koji je na zadarskom području jedini osposobljen i opremljen za konzerviranje metalnih predmeta izvađenih iz mora.

Pretpostavlja se da je bitva dospjela u more ili tijekom strašnih bombardiranja koja je Zadar (neopravdano) pretrpio od savezničkih snaga ili u nekoj od poslijeratnih obnova rive. 

U tijeku obrade i konzervacije bitve  stručnjaci MCPA će pokušati utvrditi i od kada potječe bitva, da li je austrougarskog porijekla ili talijanskog.

Eugen Kogoj i Đani Iglić iz RK kluba sv Roko iz Bibinja pristupili su vađenju bitve 21.veljače tako što su potkopavanjem bitve provukli trake na koje su spojeni uzgonski baloni uz pomoć kojih je bitva dignuta na površinu i otegljena uz samu rivu gdje ju je podigao kamion dizalica na sebe i odvezao u MCPA te se na taj način pokušava sačuvati još jedan detalj u bogatom mozaiku zadarske povijesno pomorske baštine.

BITVA Pojašnjenje značenja

Za one koji ne znaju, Bitva ili kolona (engl.:bit ili bollard) je dio brodske ili lučke opreme koji služi za privezivanje broda ili drugih plovila. Danas se izrađuju od raznih vrsta lijevanog željeza i čelika, a nekada su se lučke bitve izrađivale od kamena, a brodske od drva ojačanog metalnim prstenima. Postoji veliko mnoštvo različitih izvedbi bitava, od jednostrukih, dvostrukih, ravnih, svinutih... Vrhovi bitava su u pravilu prošireni kako konop ne bi mogao iskliznuti preko njega.

Foto: Morski HR

Đani Iglić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.