1 min. čitanja

VIDEO Putinovu jahtu brže bolje otpremili iz njemačkog brodogradilišta zbog straha od zapljene u slučaju ruskog napada na Ukrajinu

VIDEO Putinovu jahtu brže bolje otpremili iz njemačkog brodogradilišta zbog straha od zapljene u slučaju ruskog napada na Ukrajinu
Foto: Youtube / Screenshot

Privatna jahta ruskog predsjednika Vladimira Putina primijećena je kako isplovljava iz hamburškog brodogradilišta prema Rusiji, što je odmah potaknulo nagađanja kako ovim manevrom pokušava izbjeći eventualnu zapljenu jahte zbog mogućih sankcija koje bi uslijedile nakon potencijalne invazije Rusije na Ukrajinu.

Njemački list Kieler Nachrichten u nedjelju je objavio fotografiju luksuzne jahte dugačke 82 metra usidrene uz njemačku mornaričku korvetu Emden. Jahta je u međuvremenu otplovila na Baltik.

Luksuzna jahta Graceful bila je na obnovi u brodogradilištu Blohm+Voss od rujna prošle godine, gdje su joj ugrađena dva nova velika balkona, očišćen joj je trup i remontirani motori, piše The Times. Iz uprave brodogradilišta u Hamburgu zasad su bez komentara.

Foto: Screenshot/Superyachtfan

Jahta je projektirana 2005. godine u ruskom Severodvinsku. Prvotno je bila duga 71 metar i nosila je naziv «Baltic», a 2010. godine odlučeno je da će se izgrađeni trup jahte transportirati u Njemačku gdje je trebala biti dovršena. No zbog loših vremenskih uvjeta trup jahte se tijekom tegljenja odlomio od tegljača i teško je oštećen na stijenama kod sjeverne obale Norveške. Oštećeni trup jahte ukrcan je na teglenicu i dopremljen u Hamburg, u brodogradilište «Blohm+Voss».

Tamo je, pak, ustanovljeno da su oštećenja prevelika pa se skoro odustalo od nastavka gradnje luksuznog Putinovog plovila. Nakon niza konzultacija, Nijemci su se ipak uhvatili posla, praktički iznova izgradivši jahtu, povećavši joj duljinu za više od 10 metara. Četiri godine poslije Putinu je predana potpuno redizajnirana jahta novog naziva – Graceful, a čiji je popravak stajao nevjerojatnih 87 milijuna eura.

Putin je, inače, na svojoj jahti prošle godine ugostio samoproglašenog bjeloruskog predsjednika  Aleksandra Lukašenka.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.