2 min. čitanja

VIDEO Prvi put ronilac snimio divovsku lignju dok je zaplivao s njom

VIDEO Prvi put ronilac snimio divovsku lignju dok je zaplivao s njom
Foto: Yosuke Tanaka / Screenshot

Japanski ronilac Yosuke Tanaka ronio je zajedno s neobičnim suputnikom divovskom lignjom dugom 8,2 metra.

Tanaka, koji sa suprugom vodi Dive Resort T-Style u Toyooka Cityju u Japanu, dobio je priliku 6. siječnja kada je dobio poziv od kapetana lokalnog trajekta koji je uočio veliku lignju koja pliva blizu površine uz obalu Japanskog mora.

Tanaka je, kako piše na svom blogu, požurio na tu lokaciju, za što je nagrađen nevjerojatnim bliskim susretom s jednim od najtajanstvenijih stvorenja svjetskih mora.

To je bio prvi put da je plivao s divovskom lignjom (Architeuthis dux), kazao je Tanaka.

Ono što ovu snimku čini zaista zapanjujućom je to što divovska lignja pliva u oceanu s roniocima u neposrednoj blizini. Iako ovo nije prvi put da je snimljena divovska lignja, gotovo sve ostale snimke ovih stvorenja snimljene su iz podmornica duboko u oceanu, ili nakon što su njihove lešine isplivale na plažu.

Postoje neke snimke divovskih lignji blizu ronilaca koje su snimili Jean Michel Cousteau i njegov tim te neke novije koje su snimili Scott Cassel i njegov tim, ali čini se da je ova lignja japanskih ronilaca znatno veća, a i snimljena je blizu površine pa je zaista jedinstvena.

No postoji i razlog zašto je to uspio. Nažalost, kako se čini, lignja je u ovom videu bolesna. Naime, perutanje kože na njenom plaštu i tromo, sporo kretanje pipaka ukazuje na to. Komentirajući ono što je snimio japanski ronilac izjavio je da je bio svjestan opasnosti i da je cijelo vrijeme imao na umu da ga ova divovska lignja može zgrabiti pipcima i odvući u dubinu, ali je uočio da se izrazito sporo kreće pa je pretpostavio da je bolesna i da ga takva ne može ugroziti.

Divovske lignje mogu narasti od 12 do 14 metara, što je još nevjerojatnija veličina s obzirom na to da životinje u divljini vjerojatno žive samo oko pet godina. Njihova nedostižna priroda znači da se malo zna o njihovom svakodnevnom životu ili navikama parenja, iako istraživanja njihovih crijeva otkrivaju da jedu ribu i druge lignje. Također se često nalaze u želucima grbavih kitova, što ukazuje na to da nisu samo lovci, već i lovine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.