VIDEO Pronašli dokaz da je još prije 6000 godina morski pas bio na jelovniku

ASHKELON - Drevna bakrena udica najstarija je ikada otkrivena u Izraelu, a dizajnirana je za lov na goleme morske pse uz izraelsku obalu prije nekih 6000 godina.

Rijetka bakrena udica pronađena je blizu Ashkelona, grada u južnom Izraelu, udaljenog 4 kilometra od mora. Dokazi o naseljenosti ovoga područja datiraju još iz razdoblja neolitika, oko 6000 godina prije naše ere.

Udica predstavlja jednu od prvih takve vrste izrađene u ovoj regiji, a njezino otkriće potvrđuje da je na području današnjeg Izraela "meso morskog psa najvjerojatnije bilo na jelovniku" prije otprilike 6000 godina, prenosi Ancient Origins.

Udica je dugačka oko 6 i pol, a široka oko 4 centimetra te je bila dovoljno jaka za ulov velike tune i morskog psa dužine između 2 i 3 metra. Arheolozi smatraju da se radi o jedinstvenom otkriću jer su gotovo sve druge udice iz tog razdoblja puno manje i izrađene od kostiju malih životinja.

Međutim, prema Live Scienceu, najstarije ribarske udice ikad otkrivene pronađene su 2005. u jugoistočnoj Aziji u otočnoj državi Istočni Timor. Korištene su za lov dubokomorske tune, a izrađene su prije nevjerojatnih 42.000 godina.

Veliki značaj morskog psa za drevne obalne zajednice

Prethodni arheološki dokazi prikupljeni s obalnih izraelskih nalazišta upućuju na to da su morski psi lovljeni zbog mesa, kože i drugih vrijednosti. Prikazi morskih pasa mogu se pronaći u drevnoj umjetnosti i artefaktima, uključujući keramiku i mozaike, koji sugeriraju da je ova životinja bila značajan dio kulturnog i umjetničkog nasljeđa drevnih obalnih zajednica.

Foto: Unsplash

U prilog ovoj tvrdnji ide i to što su zubi morskog psa, koji su korišteni za ukrašavanje pokojnika, pronađeni u grobovima u drevnom gradu Ashkelonu. U jednom slučaju, arheolozi su otkrili grobnicu iz 5. stoljeća prije naše ere u kojoj je tijelo mlade žene bilo ukrašeno ogrlicom od zuba ovog predatora.

Arheolozi su dokaze o lovu na morske pse, koji uključuju udice i utege za mreže, također pronašli na obalnim izraelskim nalazištima Tel Dor i Caesarea. Prisutnost zuba morskog psa i opreme za ribolov na ovim lokacijama potvrđuju da su ove ribe bile važan dio morskog ekosustava u cijeloj regiji.

Arheološki zapisi pokazuju da su drevni stanovnici Tel Dora i Cezareje bili snažno povezani s morem te da su se uvelike oslanjali na njegove resurse za svoj život i kulturu. Upravo kao i ova udica za morskog psa otkrivena u Ashkelonu koja pruža dokaze o lovu na veliku ribu tijekom bakrenog doba.

Međutim, najstariji poznati dokazi o lovu na morske pse na Bliskom istoku otkriveni su u oazi Azraq u Jordanu. Naime, ovdje se nalazi mezolitska pećinska slika s prikazom lovca koji kopljem cilja morskog psa, a datirana je u period od oko 10.000 - 5.000 godina prije naše ere.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kod Pule snimljena rijetka golema psina - Stručnjaci: ”Životinja je bezopasna!”
Jutros, u 7.25 ujutro, u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, dr.sc. Danijela Mioković opazila je jednu vrstu bezopasnog morskog psa, golemu psinu (Cetorhinus maximus). Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sj…