VIDEO Potpuni test brodice za hitnu medicinsku pomoć

Primopredaja prve od šest brzih brodica koje Iskra brodogradilište Šibenik gradi za Ministarstvo zdravstva za hitne medicinske intervencije na moru i na otocima predana je danas, 27. ožujka naručitelju, na prigodnoj svečanosti koja je organizirana u tom brodogradilištu. U matičnoj luci u Dubrovniku bt će u petak.

Brodica je duga 15 metara, izgrađena je od aluminijskih legura, praktično je nepotopiva, a opremljena je suvremenom medicinskom opremom. Prva od šest brodica koje se grade u šibenskom Iskra gradilištu prošla je sva testiranja, a da vjeruje svojim ljudima, osobno je pokazao jedan od direktora brodogradilišta Aleš Ekar, koji je osobno testirao plovilo.

Riječ je o prvom od šest brodova za hitne medicinske intervencije na moru koje se grade za uspostavu hitne pomorske medicinske službe Republike Hrvatske u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe za naručitelja Ministarstvo zdravstva RH. Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Za Morski HR pojasnio direktor brodogradilišta Roko Vuletić

Ugovor o javnoj nabavi za gradnju tih šest brzih brodica potpisali su u listopadu 2021. godine u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš i Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. Šibenik.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna. Ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca, odnosno, preostalih 5 brodova trebalo bi biti isporučeno do kraja 2023. godine.

Projekt brodice izradila je hrvatska podružnica američke kompanije Metal Shark, koja je svjetski lider u projektiranju tog tipa plovila. Brodice dužine 15 metara bit će izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom. Postizat će maksimalnu brzinu do čak 39,5 čvorova, koliko je zabilježeno na testiranjima, dok je maksimalna zahtjevana u natječaju bila je 35 čvorova.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…
FOTO/VIDEO Beroš prerezao vrpcu pa prvi zaplovio brodom za hitne intervencije - Kuma se namučila oko krštenja
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik danas je, kako smo prethodno i najavili, isporučio prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Na svečanosti je ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodograd…