2 min. čitanja

VIDEO Pomor ribe zbog toplinskog vala, u gradu koji se još oporavlja od poplava

VIDEO Pomor ribe zbog toplinskog vala, u gradu koji se još oporavlja od poplava
Foto: Twitter video screenshot

Na jugoistoku Australije, stanovnike gradića Menindee šokirao je prizor milijuna uginulih riba u rijeci Darling-Baaka. Nezapamćen pomor ribe posljedica je toplinskog vala.

Dokle god pogled seže, rijeka Darling-Baaka ne vidi se od mrtve ribe koja pluta njezinom površinom. Nova pošast biblijskih razmjera pogodila je stanovnike gradića Manindeea koji se tek oporavljaju od velike poplave.

- Ovo je teško za razumjeti. Prošli smo brigu zbog poplave i taman počeli raščišćavati, a onda se dogodilo ovo. Smrad je užasan i strašno je vidjeti svu tu ribu mrtvu - naglasila je Jan Dening, stanovnica Menindeea.

Smrad ne smeta tisućama ptica koje su se došle počastiti kapitalnim primjercima košćate haringe, smuđa i šarana. Ali stanovnici su se vodom iz rijeke koristili za pranje robe i tuširanje, no sada je neupotrebljiva.

Masovni pomor ribe uzrokovale su niske razine kisika u rijeci, uslijed poplava i iznimno toplog vremena, tvrde nadležne institucije.

Ovaj događaj posljedica je toplinskog vala u Novom Južnom Walesu koji dodatno opterećuje ekosustav već izložen ekstremnim uvjetima zbog poplava širokih razmjera, stoji u priopćenju Odjela za primarne industrije Novog Južnog Walesa.

Temperature na tom području prelaze 40 stupnjeva Celzijevih, a toplinski valovi uslijed klimatskih promjena sve su češći i intenzivniji. Za domorodačko stanovništvo, život i egzistencija vezani su uz rijeku i ribolov.

- Rijeka za nas ima kulturnu i duhovnu važnost. Aboridžini u ovakvim trenucima osjećaju beznađe, a nitko za to ne preuzima odgovornost. Mi samo želimo sačuvati zdravu rijeku - rekla je Michelle Kelly, glasnogovornica Zemaljskog vijeća Aboridžina u Menindeeu.

Pomor ribe na tom se području dogodio i 2018. te godinu poslije. Problem je i tada predstavljala loša kvaliteta vode, ali i nagle promjene temperature, prenosi Dnevnik 3.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.