1 min. čitanja

VIDEO Pogledajte transport najstarijeg drvenog broda na svijetu

VIDEO Pogledajte transport najstarijeg drvenog broda na svijetu
Foto: Screenshot/Luxor Times

Krajem godine na platou u Gizi, nedaleko od velikih piramida, otvara se najsuvremeniji muzej na svijetu, u kojem će, između mnoštva neprocjenjivih artefakata, biti izložen i najstariji sačuvani brod na svijetu.

Solarni brod kralja Khufu-a pronađen je 1954. godine, a do nedavno je bio izložen u specijalno napravljenom prostoru, nedaleko od lokacije na kojoj je pronađen.

Brod je star 4600 godina pa je i operacija njegova preseljenja na novu lokaciju morala biti pomno osmišljena. Pripreme su trajale 6 mjeseci, a prijevoz drevnog broda s jedne lokacije na drugu čak 10 sati, piše The Maritime Executive.

– Cilj nam je sačuvati najveći, najstariji i najvažniji drveni artefakt u povijesti čovječanstva. Želimo ga sačuvati u Velikom egipatskom muzeju i na odgovarajući način prikazati svijetu – istaknuo je egipatski ministar turizma i starina.

Brod duljine 43,5 metra i širine 5,79 metara teži 45 tona, prevezen je u svoj novi dom modularnim transporterom koji je vozio brzinom od jednog kilometra na sat.

Brod će biti trajno smješten u Velikom egipatskom  muzeju, najvećoj modernoj građevini u Egiptu, u kojoj će biti pohranjeno na tisuće predmeta koji dokumentiraju bogatu egipatsku povijest. Među njima će biti i blago faraona Tutankamona – više od 5 tisuća predmeta pronađenih još od 1922.

Veliki egipatski muzej nalazit će se na platou u Gizi, prostirat će se na milijun i pol četvornih metara, a očekuje se da će privući milijune posjetitelja iz cijelog svijeta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.