3 min. čitanja

VIDEO Pogledajte spašavanje ulovljenog primjerka oborite ribe iz odbačene mreže

VIDEO Pogledajte spašavanje ulovljenog primjerka oborite ribe iz odbačene mreže
Foto: Velimir Vrzić

O Velimiru Vrziću, podmorskom istraživaču već smo pisali, kao i njegovoj misiji spašavanja podmorja od odbačenih i ilegalnih ribolovnih alata, neodgovornih i pohlepnih ljudi.

Ovaj put, naletio je na jedan krasan primjerak šaraga, oborite ribe koja nije toliko čest gost na udici, zbog čega ga rijetki ribolovci ciljano love. Umjesto da ga ulovi, Velimir je uzeo nož i prekinuo niti zaostale mreže u koju se ovaj zapetljao:

- Spašavanja ribe iz stare odbačene ribarske mreže. Nekome trenutak od jedne minute a drugome spašen život! - poručio je Vrzić i zaradio pohvale brojnih pratitelja kojima je inspiracija.

Naravno, naći će se uvijek i poneki hejter koji će ovakvo što protumačiti nekako drugačije, no zato je tu Morski HR. Da ih naživcira, a drugima pokaže kako se Jadran može i čuvati.

Inače, Šarag (Diplodus sargus sargus), pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). U Hrvatskoj je poznato i dvadesetak drugih imena kojima ga nazivaju na različitim dijelovima Jadrana. Češći nazivi su: sarag, sarak, serag, serah, šarak i dr.

Šarag je jako sličan picu. I šarag i pic imaju sličan oblik tijela i oba imaju više uspravih crnkastih pruga po tijelu pa ih se dosta teško razlikuje. Dosta ih je lakše razlikovati po obliku glave i čeljusti. Šarag ima pravilno formiranu glavu dok pic ima izduženu čeljust s vidljivo isturenim zubima. Razlikuju se i po boji. Šarag je smeđastotamnosive boje koja na donjoj strani tijela prelazi u bijelo do sivosrebrnkastu boju s ponešto zlatastim primjesama. Po tijelu zna imati tanke vodoravne smeđaste pruge. Naraste do 47 cm u duljinu i može postići težinu od 2,5 kg.

Hrani se pridnenom hranom životinjskog porijekla, preferira račiće, puževe, školjkaše koje drobi svojim jakim čeljustima. Poput orade može zdrobiti i pojesti morskog ježa. Nalazimo ga posvuda uz jadransku obalu. Uglavnom se drži kamenitog dna i stjenovite obale gdje se skriva u procijepima i rupama. Zalazi do 100 metara u dubinu. Odrasli primjerci se drže dubljeg dna dok mlađi borave i u plićem priobalnom dnu. Nedorasli primjerci se okupljaju u veća jata dok se veći, odrasli šarazi kreću u manjim skupinama ili pojedinačno. Mrijesti se u proljeće.

Šarag je riba Mediterana i Atlantika. U Jadranskom moru nije naročito brojan, no unatoč malobrojnosti, raširen je svugdje po Jadranu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ronilac oslobodio pet hobotnica iz ilegalne vrše: “Držale su se za krakove, ako to nije dokaz inteligencije…” | | Morski HR
Podmorskom istraživaču Velimiru Vrziću nije prvi put da oslobađa morske životinje iz ilegalnih ribarskih alata. Ovaj bivši pomorski policajac i naš suradnik koji je zbog svojih otkrića bombi na dnu
VIDEO Pogledajte kako ovaj ronioc spašava kirnju iz zaostale ribarske mreže | | Morski HR
Već smo pisali o misiji podmorskog istraživača i našeg suradnika Velimira Vrzića koji neoznačene vrše u lukama gdje je zabranjen ribolov, otvara i ulov pušta vani. No, nije stao s tim. Krenuo je,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.