VIDEO Pogledajte kako danas izgleda Venecija - Evo i što se događa

Gondole ne mogu ploviti nekim od svojih poznatih kanala dok se Italija suočava s mogućnošću nove suše.

Tjedni suhog zimskog vremena izazvali su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti s novom sušom nakon izvanrednog stanja prošlog ljeta. Istovremeno, Alpe su, prema podacima prema znanstvenika i skupina za zaštitu okoliša, primile manje od polovice svojih uobičajenih snježnih padalina. Upozorenje dolazi u trenutku kad se Venecija, u kojoj su poplave inače primarna briga, suočava s neuobičajeno niskim plimama koje onemogućuju gondolama, morskim taksijima i plovilima hitne pomoći da plove nekim od svojih poznatih kanala, piše Guardian.

Rijeka Po prima 61 posto manje vode od uobičajenog u ovo doba godine!

Rijeka Po prolazi kroz Torino. Na području Pavije vodostaji rijeka su tri metra ispod nulte točke vodostaja, fenomena koji se obično viđa ljeti. A za probleme u Veneciji krivi se kombinacija čimbenika – nedostatak kiše, sustav visokog tlaka, pun mjesec i morske struje.

Talijanske rijeke i jezera pate od teškog nedostatka vode, priopćila je u ponedjeljak ekološka skupina Legambiente, a pozornost je usmjerena na sjever zemlje.

Po, najduža talijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana ima 61 posto manje vode nego što je uobičajeno u ovo doba godine, dodaje se u priopćenju.

U srpnju prošle godine Italija je pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina i proglasila izvanredno stanje u područjima koja okružuju Po, što čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

- Nalazimo se u situaciji deficita vode koja se povećava od zime 2020.-2021. - izjavio je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui s talijanskog znanstveno-istraživačkog instituta CNR, a prenio dnevnik Corriere della Sera.

- Moramo oporaviti 500 mm u sjeverozapadnim regijama: potrebno nam je 50 dana kiše! - rekao je.

Anticiklona već 15 dana dominira vremenom u zapadnoj Europi, donoseći blage temperature koje se normalno vide u kasno proljeće.

Međutim, najnovije vremenske prognoze signaliziraju dolazak prijeko potrebnih oborina i snijega u Alpe sljedećih dana.

D.G.

Venecijanski kanali presušuju, prijeti li Italiji nova suša?
Suha zima na sjeveru Italije zabrinjava znanstvenike i ekologe koji strahuju od nove suše nakon što je u ljeto bilo proglašeno izvanredno stanje. Iako Veneciju uobičajeno muče poplave, sada zbog niske razine vode, gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu prometovati kanalima. Osim izo…