2 min. čitanja

Pas laje, ali... nije svaka peraja koja viri iz mora morski pas

Pas laje, ali... nije svaka peraja koja viri iz mora morski pas
Foto: k8cousine / Instagram

Na Instagramu se pojavila zanimljiva snimka, koja je odmah privukla pozornost ljubitelja morskog svijeta. Kako je njen autor napisao, nastala je u Dubrovniku (točnije, u Zatonu) i premda se na njoj vidi peraja, uopće se ne radi o morskom psu.

- Iglan. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 metara, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe,ima veliku i dugačku peraju koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod sabljarke (igluna) - napisao je autor.

0:00
/0:29

Video: k8cousine / Instagram

Iglan (lat. Tetrapturus belone) je riba iz porodice Istiophoridae i ujedno jedina iz te porodice koja je do sad pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Odozgo je smeđe-modre boje odozgo, a s trbušne strane je bijel.

Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 cm i težio je 70 kg. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Ovo je jedina riba iz ove porodice koja je do sada pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu.

Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Smeđe-modre je boje odozgo, a s trbušne strane je bijel.

Autor snimke dodao je kako je prilično zabavno promatrati komunikaciju psa i ribe koja pliva prilično blizu. Premda je jasno kako je psa zainteresiralo to što se kreće u moru, nije pokazao nikakvu namjeru da skoči i pobliže se upozna s velikom ribom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.