2 min. čitanja

VIDEO Pametni uređaj koji vlasnika upozorava na opasnu razinu mora u brodu, stiže iz zadarske radionice

VIDEO Pametni uređaj koji vlasnika upozorava na opasnu razinu mora u brodu, stiže iz zadarske radionice
Foto: Burza nautike / 057info

Oni koji su doživjeli potapanje broda, znaju kakva ja to mučna situacija za vlasnika. S tim problemom uhvatio se u koštac Mate Vrkić, vlasnik tvrtke Omnio72, koji je osmislio i izradio uređaj za nadzor i alarmiranje u slučaju prodora mora u brod.

Radi se o sigurnosnom uređaju koji omogućuje da u svakom trenutku, iako fizički nisi prisutan na brodu, znaš što se događa u smislu prodora vode, bilo da se radi o prodoru mora ili velikoj kiši, piše 057info.

Mate je odrastao u radionici, a da se time nastavi baviti nije ga spriječilo ni što je izgubio ruku u Domovinskom ratu. “Ne radi se rukama, radi se glavom, moraš biti uporan i rezultati će doći”, poručuje Mate i kaže da je na ideju došao kad je imao tehnički pregled na svojoj brodici. Lučki su kapetani provjeravali alarme na instrumenta ploči, a njega je zanimalo postoji li uređaj koji može dojaviti na daljinu da postoji problem.

- Alarm zvoni u marini, pa netko javi vlasniku, pa dok on dođe i dođu mornari, to sve traje i lako se dogodi problem. Ja sam odlučio probati nešto složiti. Bilo je to u vrijeme korone i taj pokušaj da napravim što sam smislio je trajao godinu dana, bilo je tu puno testiranja i truda da to bude siguran proizvod - kazao je Mate.

Nakon uspješno izrađenog prvog i osnovnog modela, Mate je odlučio nadograđivati svoj proizvod, navodi 057info.

- Prve reakcije su bile super, a onda su nas ljudi počeli ispitivati mogu li preko našeg uređaja paliti kaljužnu pumpu, pa smo i to ubacili, zujalicu za tehnički pregled i druge funkcije. Veoma je jednostavan za upotrebu. Nakon početne instalacije, uređaj pozivom ili slanjem SMS poruke vraća poruku sa svim potrebnim podacima: vlaga, temperatura, napunjenost akumulatora, kalibriranom vrijednosti razine tekućine u santini/koritu broda i stanje releja. U slučaju prodora mora ili izlijevanja brodskih tekućina, ako dođe u zonu alarma, šalje SMS i poziva vlasnika na zadani broj mobitela. Također ima ugrađen relej kojim se putem sms-a može paliti/gasiti kaljužna pumpa max. 10A - objašnjava.

Foto: Burza nautike / 057info

Uređaj radi na 2g mreži što osigurava jednostavnu, brzu i pouzdanu komunikaciju dobre pokrivenosti. Osim toga, Mate se potrudio da uređaj bude jednostavan za montažu i pogodan za sva plovila.

- Svaki se uređaj prije zatvaranja i pakiranja provjerava, stavlja se kartica, odrade se svi protokoli i onda se resetira tako da se novi kupac može odmah upariti s mobitelom. Nakon toga kupac dobiva vide i univerzalni nosač od inoxa, montiranje je jednostavno i to svi mogu sami, ne treba vam majstor - naglašava Mate.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.