VIDEO: PAKLARA Crvoliki živi fosil ulovljen kod Šolte: "Priljubi se, siše krv i ne pušta!"

Plivarica je ovih dana ulovila morsku paklaru (Petromyzon marinus) blizu Šolte. Ona je stalni stanovnik Jadrana i njegovih pritoka. Paklare (Petromyzon marinus) su paraziti koji žive priljepljeni na mnoge vrste riba i sisavaca. Mrijesti se jednom u životu u slatkoj vodi. Umjesto na ribu, ovaj primjerak se uhvatio za krmu broda.

- U rijeke (Cetina, Neretva, Bojana) ulaze poput lososa da bi se mrijestile i uginule nakon mrijesta. Kao larve žive više godina zakopane u mulju rijeka gdje se hrane organskim česticama. Kada se preobraze u odraslu životinju plivaju morem u potrazi za ribama ili dupinima za koje će se zalijepiti i sisati im krv - piše Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju u Splitu, u grupi Živi svijet Jadranskog mora.

Ova stvorenja malo podsjećaju na jegulje, ali zapravo su parazitske ribe koje se zakače za svoj plijen, odnosno za druge ribe, i sišu im krv.

Morsku paklaru zovu još i živim fosilom. Poznato je da parazitira i na mnogim drugim vrstama riba, ali i morskim sisavcima.

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopće ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 milijuna godina. Rasprostranjene su u sjevernom Atlantskom oceanu, Baltiku, zapadnom Sredozemlju i Jadranskom moru, pojašnjavaju iz Aquariuma Pula.

No već prije su zabilježeni slučajevi kad bi se paklara priljubila uz sami brod, pa postoje pretpostavke da se paklare prikače domaćinu i kao “autostoperi” na svojim migracijama, no vjerojatnije je da se uhvate za brod zbog pogrešne procjene zalogaja, o čemu je prije par godina pisao i Podvodni.hr.

D.G.

ŽIVI FOSIL U JADRANU Tijekom svoje parazitske faze uništi i do 18 kg ribe! | | Morski HR
Živi fosil, morska paklara (Petromyzon marinus), nađena je kako parazitira na jednoj oradi (cca 750 g) ulovljenoj 50 m od obale u uvali Saplunara na otoku Mljetu. Poznato je da parazitira i na
“Krvopija” s ustima oblika usisne čaše sa zubima pronađena na obali, pogledajte kako izgleda
Početkom ožujka, Jarco Havermans, zaposlenik akvarija Ecomare u Nizozemskoj, pronašao je, kako je opisao, “vrlo čudno ribu” na plaži u Texelu. Bila je to ustvari morska paklara (Petromyzon marinus). Ova stvorenja malo podsjećaju na jegulje, ali zapravo su parazitske ribe koje se zakače za svoj plij…