2 min. čitanja

VIDEO Neobičan prizor na nebu u Turskoj tijekom potresa

VIDEO Neobičan prizor na nebu u Turskoj tijekom potresa
Foto: Screenshot / Twitter

SVIJET - U trenutku kada je jug Turske zatresao snažan potres magnitude 7,8  na nebu su se pojavile munje, a neki od bljesaka zabilježeni su i na videima snimljenim tijekom potresa.

Taj fenomen naziva se 'svjetla potresa' i znanstvenici nisu sigurni zašto se to događa. Neki smatraju da se munje pojavljuju ako je u blizini veliki rasjed, dok drugi kažu kako se radi o električnom luku uzrokovanom podrhtavanjem električnih vodova.

Profesor Friedemann Freud, jedan od koautora studije o tim čudnim svjetlima, kazao je jednom prigodom za National Geographic kako postoji sasvim racionalno objašnjenje te pojave, piše Dnevnik.hr.

Tvrdi da do svjetlosnih bljeskova dolazi zbog električnih svojstava stijena na tlu. Podrhtavanje tla oslobađa električne naboje iz stijena, koje odašilju plavu i zelenu svjetlost prema nebu uslijed potresa.

No, neki drugi stručnjaci za geologiju smatraju kako ta svjetlost nema nikakve veze sa zemljom, već tvrde kako je riječ o malim eksplozijama koje dolaze iz generatora i drugih energetskih sustava koje se onda mogu vidjeti na noćnom nebu.

Pogledajte snimku munja koje su se pojavile otprilike u isto vrijeme kad i potres u Turskoj:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz porazbacanih kontejnera u turskoj luci izbio veliki požar
Veliki požar izbio je u prevrnutim kontejnerima u turskoj luci Iskenderun nakon snažnih potresa koji su u ponedjeljak potresli tu zemlju. Vjeruje se da je više od 4.800 ljudi poginulo nakon potresa magnitude 7,8 koji je pogodio u ponedjeljak nešto prije zore u južnoj Turskoj u
Zašto je potres u Turskoj bio tako strahovito razoran?
Turska se nalazi na jednom od seizimčki najaktivnijih područja na svijetu, a jedan ugledni turski seizmolog svoje predavanje u Hrvatskoj završio je porukom ‘posjetite Istanbul dok je još uvijek u ovom obliku’. Strahoviti potresi, prvo onaj od 7,8, a zatim od 7,5 te deseci naknadnih, tresli
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.