VIDEO Nakon odlaska Lučke kapetanije, pokidane trake o zabrani radova i opet radnici na pomorskom dobru

CAVTAT – Službenici Lučke Kapetanije u utorak su izvršili inspekcijski nadzor nezakonitih građevinskih radova koji se vrše na pomorskom dobru u Cavtatu pored poslovnog objekta kojega koristi firma Epidaurum diving and water sports center. Lučka Kapetanija je izdala Rješenje kojim zabranjuje daljnje građevinske radove te je prostor ogradila službenom trakom i službenim znakom zabrane.

Podsjetimo, na adresu naše redakcije stigle su fotografije i videosnimka nezakonitih građevinskih radova na pomorskom dobru u Cavtatu, gdje se vidi morska obala prekrivena željeznom armaturom, a doznali smo da je u tijeku priprema za betonizaciju jednog većeg dijela morske obale. Na lokaciji nema nikakve table sa informacijama o radovima, a iako je investitor kazao da se ne radi o nikakvoj devastaciji i da tobože imaju dozvolu od Općine, dokaze za te tvrdnje do pisanja ovog članka još nismo dobili, no samim tim što nemaju tablu na gradilištu, radovi su ilegalni, zbog čega su i zabranjeni.

No, trake zabrane radova su pokidane, a radnici zatečeni na – gradilištu! Sve je i snimljeno, a osoba koja je snimala tvrdi i da je napadnuta od poduzetnika iz navedenog centra.

Skidanje i povreda službenog pečata u hrvatskom zakonu se kažnjava do tri godine zatvora!

Članak 317. Kaznenog zakona kaže:

(1)Tko skine ili povrijedi službeni pečat ili znak koji je ovlaštena službena osoba stavila radi osiguranja predmeta, prostorije ili prostora, ili tko bez skidanja ili povrede pečata ili znaka uđe u takav prostor ili prostoriju ili otvori osigurani predmet,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

– Ovom prilikom želimo istaknuti postupanje Lučke Kapetanije koje je bilo ažurno i profesionalno. U ponedjeljak poslijepodne (4. listopada)  su obaviješteni o radovima te je već u utorak rano ujutro ovaj prostor ograđen službenim trakama te je istaknuto doneseno Rješenje i znak zabrane.

Ovaj video je snimljen u utorak oko 10:00 sati i jasno je vidljivo da su službene trake otkinute i da leže na tlu, građevinski radnici se nalaze na pomorskom dobru iza službenih traka i nastavljaju sa građevinskim radovima na morskoj obali. Zabrana radova, službene trake, znak zabrane…ništa to njih ne zanima. Još su i službene trake Lučke Kapetanije ubacili u željeznu armaturu, ma nije ih briga uopće, još će oni te službene trake i znakove zabrane u beton ugraditi.

U videu su vidljiva ukupno četvorica građevinskih radnika, sva četvorica obučena u radne kombinezone i majice sa logotipima firme TEXO MOLIOR ( https://www.texomolior.hr ). Čak se ni ne trude prikriti za koju firmu rade…

U isto vrijeme, telefonski je obaviještena  Lučka Kapetanija u Cavtatu da su službene trake otkinute te da se nezakoniti građevinski radovi na pomorskom dobru i dalje odvijaju. Što su razne državne službe potom napravile nije nam poznato – piše osoba koja je autor videa, te tvrdi da je napadnuta od strane osobe koju je na videu i snimila.

– Napadnuti snimatelj je u policijskoj postaji Gruda dao iskaz policiji koja je predmet uzela u prekršajnu obradu. Nikakvu informaciju od policije nismo dobili o njihovom eventualnom postupanju prema osobama koje su otkinule službenu traku zabrane te koji usprkos znakovima zabrane i istaknutom Rješenju vrše građevinske radove. Možda Vi dobijete te odgovore. Molim poduzmite radnje iz Vaše nadležnosti – poručili su nam.

A kako izgleda betoniranje pomorskog dobra uz pokidane trake zabrane, pogledajte na ovom videu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Betonizacija obale u Cavtatu – Investitor tvrdi: “Sve mi je odobrila općina”