3 min. čitanja

Betonizacija obale u Cavtatu – Investitor tvrdi: “Sve mi je odobrila općina”

Betonizacija obale u Cavtatu – Investitor tvrdi: “Sve mi je odobrila općina”
Foto: Čitateljica

CAVTAT – U tijeku je betonizacija morske obale u Cavtatu za što smo dobili fotografije i videosnimku uz upozorenje kako je riječ o nezakonitim radovima koje provodi tamošnji ronilački centar, a o čemu su obaviještene Lučke kapetanije u Dubrovniku i Cavtatu te resorno ministarstvo. No vlasnik spomenutog centra tvrdi da mu je dozvolu za betonizaciju dala – općina Konavle.

Na adresu naše redakcije stigle su fotografije i videosnimak navodnih nezakonitih građevinskih radova na pomorskom dobru u Cavtatu pokraj poslovnog objekta koji koristi firma Epidaurum diving and water sports center. Na fotografijama se vidi morska obala prekrivena željeznom armaturom, a doznajemo da je u tijeku priprema za betonizaciju jednog većeg dijela morske obale.

Foto: Čitateljica

Čitatelj koji je želio ostati anoniman tvrdi da ovo nije prva takva devastacija ovog dijela obale.

– Građevinski radnici koji obavljaju radove rekli su da grade za firmu Epidaurum te da nisu voljni išta kazati. Na lokaciji nema nikakve table sa informacijama o radovima (investitor, odobrenje za gradnju, izvođač, i sl.). Na ovom dijelu morske obale je ranije izvršeno neovlašteno nasipanje materijala u more i zatrpavanje prirodne morske obale. Ne sumnjam da će se investitor ove betonaže morske obale pozvati da je on dobri samaritanac koji sanira valovima oštećenu morsku obalu. To je izgovor da se radi mimo zakona i da se devastira morska obala – upozorava čitatelj.

Fto: Čitateljica

Kaže da su o svemu obaviještene lučke kapetanije Dubrovnik i Cavtat te Ministarstvo mora. Osim radova na betonizaciji obale, proslijeđene su nam i fotografije i obližnjeg gradilišta tik uz pomorsko dobro na kojem niče kompleks, vrlo vjerojatno apartmana.

Foto: Čitatelj

Nazvali smo vlasnika prozvanog ronilačkog centra koji tvrdi da mu ovo podmeću dvojica braće koji su inače “poznati po tome da rade probleme polovici Cavtata”. Ne ulazeći u međusobne odnose lokalnog stanovništva, zanimalo nas je isključivo betonizacija morske obale.

– To nije nikakva devastacija. Imam dozvolu od općine Konavle koja je dala suglasnost da se na temelju zahtjeva obrta Epidaurum na adresi k.č. 729 Obod izvedu radovi sanacije oštećenog dijela pomorskog dobra rive postavljanjem armirano betonske ploče debljine 15 centimetra i veličine 90 m2, u sklopu redovnog održavanja postojeće građevine. Dakle, lani u prvom mjesecu kad je bio lebić, on je sve odnio. Općina je to bila dužna sanirati, no ja sam njima poslao zahtjev i oni su meni to odobrili – kazao nam je u telefonskom razgovoru vlasnik Epidaurum centra Boris Obradović.

Foto: Čitatelj

Tvrdi da za svoj obrt ima koncesijsko odobrenje, ne i koncesiju te da radovi koji su u tijeku neće ići niti milimetar izvan odobrenih gabarita.

– Ovo vam je čisto nalijevanje betona u gabaritima na dijelove koje je razorilo more. Za to imam odobrenje općine, a danas ću dobiti i odobrenje ministarstva – nastavlja Obradović. Na pitanje je li njegovo i obližnje gradilište na kojemu je, tik uz more, već niknulo nekoliko višekatnica, kaže:

– Draga gospođo, da je to moje ja ovdje sad s vama ne bi pričao. A na ove optužbe da ja devastiram morsku obalu, ne obadajte.

Foto: Čitatelj

Iako nam je prozvani vlasnik ronilačkog centra obećao poslati pisanu potvrdu od općine Konavle kojom mu se odobrava sanacija oštećene obale, do zaključenja ovog teksta nismo je dobili.

Poslali smo pisani upit i općini Konavle. Upitali smo ih da li je uobičajena praksa da se obrtnicima odobravaju zahtjevi za radove na pomorskom dobru, a koji su u nadležnosti općine? Nije li sanacija oštećene obale posao općine? O čijem trošku i po kojoj cijeni je obavljena sanacija oštećene obale? Kako je moguće da se na pomorskom dobru grade višekatnice?

Čim dobijemo službeni odgovor, isti ćemo objaviti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.