VIDEO Najveći drveni jedrenjak na svijetu u svibnju kreće na turneju po svjetskim morima

U kojoj god luci se pojavi, “Götheborg of Sweden” plijeni pažnju javnosti. Najveći drveni jedrenjak na svijetu, koji je dobio ime po istoimenom lučkom gradu, u svibnju iduće godine trebao bi krenuti na svjetsku turneju od Švedske do Šangaja, a među mnogobrojnim postajama u ovoj velikoj morskoj avanturi, naći će se i mediteranske luke.

Turneja je to koju vlasnik broda, švedska tvrtka SOIC Ship Management najavljuje već mjesecima. Prvotni plan bio je da se brod otisne u svijet iz Göteborga travnju iduće godine te da u Šangaj stigne u listopadu 2022. No zbog velikog interesa inozemne javnosti, ekspedicija je promijenila plan.

Foto: Wikimedia

– Uplovljavanje broda u Stockholm u kolovozu ove godine izazvao je neviđeni interes poslovne i opće javnosti. Uvidjeli smo koje mogućnosti predstavlja takav interes za naš projekt pa smo odlučili promijeniti plan ekspedicije, povećanjem broja luka u Europi u koje će uploviti “drveni starac”. Ekspedicija se prvenstveno proširuje zaustavljanjima u glavnim gradovima i zemljama oko Baltičkog mora – izjavio je izvršni direktor SOIC-a Peter Alexandersson.

Nova ruta provodit će se u dvije faze – brod će tijekom 2022. ploviti Europom, potom će prezimiti na Mediteranu, a put Azije nastavlja u proljeće 2023. godine.

– Prilikom planiranja produljene ekspedicije u obzir smo uzeli i situaciju s pandemijom, osobito u Aziji te smo tome i prilagodili cijelu priču – ističe Alexandersson.

Ekspedicija na koju će se otisnuti najveći drveni jedrenjak na svijetu ima za cilj razvijanje švedsko-azijskih trgovinskih odnosa jer će brod biti platforma za švedska poduzeća i švedske inovacije. Fokus je na inovativnim rješenjima za održivu budućnost, poručuju iz kompanije SIOC Ship Management.

“Götheborg of Sweden” replika je broda Götheborg I, koji je porinut 1738. godine, a potonuo je u rujnu 1745. godine ispred Göteborga nakon što se vratio s trećeg putovanja u Kinu. Ostaci broda pronađeni su 1984. godine, nakon čega je odlučeno da se izgradi njegova vjerna replika, što je i učinjeno u periodu od  1995. do 2003. godine.

Brod na ekspediciju isplovljava u svibnju 2022., a u Šangaj bi trebao stići u rujnu 2023. Zanimljivost ovog drvenog jedrenjaka je u tome što će ploviti na biodizel.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveći drveni jedrenjak na svijetu počinje ploviti na biodizel