2 min. čitanja

Najveći drveni jedrenjak na svijetu počinje ploviti na biodizel

Najveći drveni jedrenjak na svijetu počinje ploviti na biodizel
Foto: Gotheborg.se

Najveći drveni prekooceanski jedrenjak na svijetu – Götheborg, jedno vrijeme plovit će na biodizel – gorivo napravljeno od uljane repice, a sve s ciljem smanjenja emisija štetnog CO2 koji nastaje izgaranjem “morskog goriva” – plavog dizela.

Iako je Götheborg jedrenjak, da bi se pokrenuo sustav broda potrebno mu je gorivo, a bez istog ne bi bila moguća niti plovidba u uvjetima kada nema vjetra.

Foto: Motor u unutrašnjosti jedrenjaka/Gotheborg.se

Tvrtka u čijem je vlasništvu najveći drveni jedrenjak na svijetu – SOIC Ship Management, već neko vrijeme istražuje najbolja alternativna rješenja za pogonsko gorivo, bez da mijenjaju postojeći motor na jedrenjaku pa je odluka razumljivo pala na biodizel.

– Usporavanje globalnog zatopljenja i smanjenje emisija CO2 najveći su izazovi s kojima se trenutačno suočavamo. Prelazak na biodizel je najjednostavniji način da poduzmemo konkretne korake. Održivost je ono na čemu ćemo bazirati i našu ekspediciju u Aziju iduće godine – istaknuo je izvršni direktor kompanije Peter Alexandersson.

Očekuje se da će se korištenjem biodizela smanjiti emisija štetnih plinova za čak 60% u usporedbi s konvencionalnim gorivom.

Foto: Facebook/The Swedish Ship Gotheborg

– Prelazak na goriva koja su manji zagađivači još uvijek ide sporo u pomorskom sektoru. Vjerujemo da je upotreba tekućeg biogoriva u pomorskom prometu trenutačno najbolja alternativa za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Jer proći će još mnogo godina dok brodovi ne počnu upotrebljavati električni pogon – smatra Lars Lind, izvršni direktor tvrtke Adesso Bioproducts.

Činjenica jest da je biodizel u posljednje vrijeme sve češće korišteno gorivo u pomorskom prometu. Barem što se tiče sjeverne Europe.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.