1 min. čitanja

VIDEO Na tržište uskoro stiže riba uzgojena na platformi koja izgleda poput luksuzne superjahte

VIDEO Na tržište uskoro stiže riba uzgojena na platformi koja izgleda poput luksuzne superjahte
Foto: Ocean Arks Tech/Twitter

Registro Italiano Navale (RINA) dalo je načelno odobrenje za uvođenje inovativnog koncepta uzgoja ribe na moru – Ocean Ark. Riječ je o plovilu koje donosi potpuno novi pristup akvakulturi, a za ribu koja je uzgojena u njihovim kavezima tvrde da je zdravija od ribe uzgojene u konvencionalnim ribogojilištima.

Ono po čemu se Ocean Ark razlikuje od klasičnih ribogojilišta je njegova mobilnost – superjahtu moguće je, naime, prebaciti na drugu morsku lokaciju u slučaju iznenadnog zagađenja mora, toplinskih valova ili oluja. S druge strane, autor projekta Rodrigo Sanchez Raccaro tvrdi da je ovakav koncept ribljih farmi isplativiji i ekološki apsolutno održiv.

– Ova tehnologija omogućuje proizvodnju zdravije i kvalitetnije ribe s nižim troškovima proizvodnje od klasičnih ribogojilišta koja se nalaze uz obalu – pohvalio se Raccaro.

Plovilo funkcionira kao samohodni trimaran s niskom emisijom štetnih plinova kojim upravlja umjetna inteligencija. Dužine je 170, a širine 64 metra te se samo čisti. Nekoliko jedinica već je rezervirano za Kinu, a čini se da u korak s tehnologijom budućnosti kreće i Italija.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.