VIDEO Na plaži pokraj Atene nasukao se kit – Pretpostavlja se da ga je ozlijedio brodski propeler

Opsežna akcija spašavanja kita izvedena je u petak na jednoj od plaža na atenskoj rivijeri. Kljunasti kit dug 3,5 metra nasukao se na obalu, s vidljivom ozljedom na glavi. Riječ je o ugroženoj vrsti morskog sisavca, koji uglavnom obitava u velikim dubinama, izbjegavajući kontakte s ljudima.

Obalna straža, veterinari, volonteri i ekološke skupine spustili su se u petak na jednu od atenskih plaža kako bi pomogli kljunastom kitu koji se, iz zasad nepoznatog razloga, približio obali u blizini predgrađa Palaio Faliro, plutajući na dubini od oko tri metra.

Foto: Hrvoje Braco Žaja

Prema grčkoj nevladinoj organizaciji Arion, koja pruža prvu pomoć nasukanim kitovima i dupinima, kit se pojavio dan ranije u drugom obalnom području rivijere, a kako je izgledao neozlijeđen volonteri su mu pomogli da otpliva do otvorenog mora. No životinja se dan kasnije vratila i nasukala u Palaio Faliru, a tada je uočena i vidljiva ozljeda na njegovom kljunu.

Kljunasti kitovi spadaju u ugrožene vrste, a poznati su kao dobri ronioci jer mogu doseći dubine i do 3 000 metara. Žive i razmnožavaju se u grčkim morima, a rijetko kad dođu do plitkog mora. Stručnjaci iz organizacije Arion kažu kako je riječ o vrlo plahoj životinji koja ne prilazi ljudima.

Nažalost, brodove ne mogu izbjeći pa najčešće stradaju od brodskih propelera. Na grčku obalu godišnje se nasuka između 10-15 kljunastih kitova. Prema nekim teorijama kitovi ne mogu na vrijeme izbjeći sudar uslijed podvodne buke koju plovila stvaraju zbog čega postanu dezorijentirani.

Neke brodarske kompanije, poput MSC-a, odlučile su prilagoditi svoje rute kako bi izbjegli područja u Mediteranu gdje obitavaju kitovi i tako smanjili mogućnost sudara s njima.

https://twitter.com/aniket_anikett/status/1388890995245256707?s=20&t=VkbYT8e6WIJag4qiXd_scw

Rijetki su kitovi koji ostanu živi nakon što dožive bliski susret s brodskim propelerom. Neki od njih dobili su kultni status, poput Blade Runnera, ženke grbavog kita koja obitava u vodama oko Australije, gdje je 2001. godine i zaradila duboke ožiljke koji su dan danas podsjetnik na svakodnevni rizik s kojim se ove veličanstvene životinje suočavaju.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Orka zaglavila među stijenama, a ovi ljudi su mu odmah priskočili u pomoć