1 min. čitanja

VIDEO Na najvećem svjetskom ledenjaku događaju se dramatične promjene

VIDEO Na najvećem svjetskom ledenjaku događaju se dramatične promjene
Foto: Facebook/British Antarctic Survey

U idućih 5 do 10 godina svijet će se suočiti s ozbiljnim posljedicama zbog dramatičnih promjena koje se upravo događaju na najvećem svjetskom ledenjaku Thwaitesu, koji na Antarktici obuhvaća površinu veličine Velike Britanije.

Britanski i američki znanstvenici uočili su da plutajući dio ledenjaka, koji je dosad bio stabilan, počinje pucati te bi se u konačnici mogao rasprsnuti kao vjetrobransko staklo automobila.

Thwaites već sad godišnje u more izbaci 50 milijardi tona leda, što dramatično ne utječe na globalnu razinu mora. No ukoliko se plutajući dio ledenjaka raspade i počne otapati to bi moglo uzrokovati povećanje razine mora za apokaliptičnih 65 centimetara.

Takav scenarij je malo izgledan u idućih 100 godina, no on će se, kažu znanstvenici, dogoditi jer ledenjak već sad vrlo brzo reagira na globalno zatopljenje, piše BBC. Američki glavni koordinator istraživanja Ted Scambos kaže da sve studije pokazuju kako će do dramatičnih promjena na prednjoj strani ledenjaka doći za manje od desetljeća.

Znanstvenici su uvjereni kako će se istočna fronta ledenjaka u sljedećih nekoliko godina vjerojatno odvojiti od grebena, a već sad se odvaja 600 metara godišnje.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.