3 min. čitanja

VIDEO Morska mjesečina na Ižu: "Opekle su puno ljudi, danima ih je puno more oko otoka"

VIDEO Morska mjesečina na Ižu: "Opekle su puno ljudi, danima ih je puno more oko otoka"
Foto: Čitateljica

MALI IŽ - Čitateljica s otoka Iža šalje nam fotografiju meduze koju je uhvatila u posudu, kako bi doznala o čemu se radi.  

- Naime već dva dana ih je pun otok, jučer su opekle dosta ljudi, djecu, po rukama uglavnom. Ima ih posvuda i svi se suzdržavaju kupanja. Ne znam je li tko kontaktiralo nekoga i ima li smisla ili treba samo čekati da odu... - pita se čitateljica.

Njihova masovna pojava zahvatila je Jadran još 1980-ih

Doznali smo da se radi o vrsti Pelagia noctiluca ili Morska mjesečina. Ovo je jedna od najdulje poznatih meduza koju nalazimo u svim toplijim morima. Iako izgleda lijepo, susret s lovkama ove meduze je bolan. Uglavnom je nalazimo na pučini, ali morske struje je često nanesu uz obalu.

Prema opisu Centra za invanzivne vrste u Poreču, uz obalu doista može biti prijetnja kupačima.

- Naziv pelagia noctiluca dolazi od grčke riječi pélagos (otvorena pučina) te od latinske nox (noć) i lux (svjetlo) pa se pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami

Relativno je mala meduza s polukružnim ružičastim klobukom ispod kojeg se nalaze lovke. Naraste do 20 centimetara duljine i do šest centimetara promjera klobuka.

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak

Iz Aquariuma u Puli kažu da je uobičajeno široko rasprostranjena u toplim suptropskim vodama Meksičkog zaljeva i Sredozemlja do umjerenih voda Sjevernog mora i do 4° zemljopisne širine.

Njihova masovna pojava zahvatila je istočno Sredozemlje, Jadransko more, a potom i zapadno Sredozemlje još 1980-ih.

Podsjetimo, nedavno su turisti i građani u Zadru primjetili veći broj meduza i opeklina koje su one uzrokovale, a stručnjakinja s Instituta Ruđer Bošković je za Morski HR opisala o kojoj se vrsti tamo najvjerojatnije radilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Stručnjakinja s Ruđera identificirala meduze koje uzrokuju opekline kod Zadra
Nakon što je Morski HR prenio vijest o neidentificiranoj vrsti meduze koja je uzrokovala opekline nekoliko kupača uz obalu Zadra, javila nam se dr. Tjaša Kogovšek iz Centra za morska istraživanja pri Institutu Ruđer Bošković u Rovinju. - U našoj aplikaciji Crafting the sea koju smo objavili 16. kol…
Kupače u Zadru opekle meduze - Plaža ubrzo ispražnjena
Neke vrste meduza nisi najbolji prijatelji kupača, jer ostavljaju trag opekotine na njihovoj koži. Dogodilo se to prije dva dana i kupačima na početku zadarskog kupališta Diklo. Ispekle su ih meduze po tijelu, neke i po licu jer ih je zapljusnuo val. Plaža je, kaže sugovornica portala 057.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.