2 min. čitanja

VIDEO MerAdria "Sirene" očistile podmorje Lošinja

VIDEO MerAdria "Sirene" očistile podmorje Lošinja
Foto: Screenshot

MALI LOŠINJ - Količina plastičnog otpada, aluminijskih omota grickalica, tetrapaka sokića, nerazgradivih mokrih maramica te opušaka koje smo pronalazili svakodnevno na dnu mora je zbilja šokantna, posebice u popularnom lošinjskom zaljevu Čikat, gdje tisuće turista ljetuje na tjednoj bazi - kažu iz tima MerAdria koji su ovog vikenda na neobičan način odlučili očistiti podmorje, tako što su im pomogle "sirene".


- I nebrojeno puta svjedočili smo turistima i domaćima koji gase opuške kraj ležaljki, ostavljaju svoje smeće pod njima, a sve to skupa ostavljaju preko noći na plaži… sramota.

Naša jedina hrvatska sirena, inače glumica i model Nea Dune, kreirala je prije godinu dana projekt “MerAdria” sa slovenskim kolegama, te ujedinila snage s vlasnicom slovenske akademije za sirene Arabella, koji osim edukacije sirena (postojećih i novopridošlica) ima i humanitarnu komponentu s ciljem zaštite morskog svijeta te podizanja svijesti o očuvanju mora.

Svake godine na drugom otoku

Prošlog tjedna održana je inauguralna, i k tome volonterska “MerAdria” na otoku Lošinju - prvi događaj te vrste u regiji i na Jadranu, a svake godine na drugom otoku.

Osim posvajanja tri dupina u Institutu “Plavi Svijet”, tim MerAdrie je svakodnevno vadio otpad iz podmorja najpopularnijih malološinjskih plaža – obje Valdarke, Sunčane Uvale te vrlo zagađene uvale Čikat.

Jedanaest sirena i sirenaca iz tri zemlje se sastalo na Otoku Vitalnosti, udruživši ljubav prema moru i rekreaciju koja je u svijetu, a posebice u Americi i Aziji, iznimno popularna već cijelo desetljeće, a sirene su u inozemstvu glavni akteri zaštite okoliša kroz taj svijet iz bajki.

Tim MerAdrie, osim Nee Dune (SireNee) i Arabelle, čine i talijanski Disney dizajner kostima MerAlex te slovenska grafička i tattoo umjetnica Tamy Deluxe, a na podršci prvoj MerAdriji zahvaljujemo Turističkoj zajednici Malog Lošinja i direktoru Daliboru Cvitkoviću, Gilbertu i Steni s logera Nerezinac, Institutu Plavi Svijet, Aquaparku i kampu Čikat, Ivanu Brčiću, Taji Divine, te sponzorima, poručuju organizatori.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//