2 min. čitanja

VIDEO Ledena pista na Antarktici - Povijesno slijetanje s 45 istraživača i 12 tona opreme

VIDEO Ledena pista na Antarktici - Povijesno slijetanje s 45 istraživača i 12 tona opreme
Foto: Youtube / Screenshot

Postoje kratke piste, neravne piste i piste zahvaćene bočnim vjetrom, ali sada postoji još jedna koja unosi strah u kosti putnika - 60 ​​metara široka i 3.000 metara duga - ledena pista na Antarktiku.

Boing 787 Dreamliner u puno drugačijim uvjetima od uobičajenih uspio je sletjeti na 3.000 metara dugačku i 60 metara široku ledenu pistu na Antarktiku.

Dreamliner je sletio na pistu istraživačke stanice Troll nešto nakon 2 sata ujutro po jakom suncu budući da je letio na južnoj hemisferi.

Boing 787 je tako postao najveći putnički avion koji je ikada sletio na Antarktiku.

U avionu je bilo 45 istraživača i 12 tona istraživačke opreme s Norveškog polarnog instituta. Avion je poletio iz Osla 13. studenog i zaustavio se u Cape Townu prije nego što je u srijedu navečer krenuo dalje na jug kako bi sletio, piše CNN.

- Dozvolite mi da kažem u ime cijelog tima koliko smo počašćeni i uzbuđeni što smo zajedno postigli tako važno slijetanje - rekao je Bjørn Tore Larsen, izvršni direktor Norse Atlantik, u izjavi.

- U duhu istraživanja ponosni smo što sudjelujemo u ovoj važnoj i jedinstvenoj misiji. To je pravo svjedočanstvo naših visokokvalificiranih pilota i posade i naših najsuvremenijih aviona Boing - kazao je.

Camilla Brekke, direktorica Norveškog polarnog instituta, rekla je da je korišctenje većeg aviona održiviji način da se stigne do najjužnijeg kontinenta.

- Najvažniji aspekt je ekološka korist koja se može postići korišctenjem velikih i modernih avioa koji mogu pomoći u smanjenju ukupnih emisija i utjecaja na životnu sredinu na Antarktiku - rekla je.

- Slijetanje ovako velikog aviona otvara nove mogućnosti za logistiku u Trollu, što će također doprinijeti jačanju istraživanja na Antarktiku - rekla je Brekke, prenosi N1.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.