1 min. čitanja

VIDEO Kukuljanski zvončari krenuli u obahajanje

VIDEO Kukuljanski zvončari krenuli u obahajanje
Foto: Youtube/Screenshot

KUKULJANOVO - Kukuljanski zvončari krenuli su u obahajanje. Prvi dan zvonjava je probudila Kukuljanovo, Škrljevo, Plosnu i Ponikve.

No, prije pohoda ispred doma je obješen pust imenom Dida Dane.

- Puno je naših zvonačara na brodu, ali ove godine smo jači za četvoricu zvončara koji su prvi put krenuli u obilazak mjesta - objašnjavaju Kukuljanski zvončari.

Novi ponosno članovi su Karlo Krištić, Ante Zoretić, Dominik Kopajtić i Mateo Cuculić. Glavna zvijezda prvog okupljanja Kukuljanskih zvončara je bio 3,5-godišnji Karlo Krištić, piše Tunera Info.

Prvi obilazak će se pamtiti i po visokim temperaturama pa ostaje pitanje: kakvu će to zimu tjerati zvončari i treba li ovakvu zimu s proljetnim temperaturama uopće tjerati.

Smotra zvončara na Kukuljanovu održat će se u subotu 28. siječnja. Kukuljanski zvončari najavili su i svoju tradicionalnu smotru zvončara “Zvona i kanat za bakarski kraj”, koju organiziraju posljednjih desetak godina pod pokroviteljstvom Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra.

Naime, u cilju očuvanja tradicije i maškaranih običaja bakarskog kraja, udruga Kukuljanski zvončari osmislila je manifestaciju pod nazivom “Zvona i kanat za bakarski kraj”.

Riječ je o smotri zvončara i povorci koja kreće s Kukuljanova i prolazi kroz Škrljevo i Krasicu te završava u centru Bakra.

Manifestacija je prvi puta održana 2011. godine. Smotra je zanimljiva i po tome što u goste Kukuljanskim zvončarima dolaze i zvončari i maškare iz bliže i dalje okolice

Kukuljanski zvončari imaju dugu tradiciju, ali novu povijest pišu od 2007. godine, kada su organizirali prvu zvonjavu, iako službeno zvone i obilaze bakarska naselja od 2008. godine, kada su krenuli na nagovor sumještanina Gušte.

Postoje pisani dokazi koji govore o zvonjavi iz daleke 1952. godine, a Kukuljanski su je zvončari prije desetak godina obnovili, piše Novi List.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.