VIDEO Kuće u plamenu! Nakon nove erupcije na Islandu lava stigla do ribarskog grada!

Lava je stigla do kuća, a svim je stanovnicima gradića Grindavik zabranjen povratak u razdoblju od tri tjedna. Ovo je "najgori mogući scenarij!"

Što se zapravo dogodilo? Naime, lava je "zaobišla" barijere izgrađene sjeverno od Grindavika u prosincu prije prve velike erupcije. Tako je glavni tok lave koja je počela izlaziti jučer izašao iz tih barijera, a nove su pukotine stvorile najgori mogući scenarij u kojem doslovno gore zgrade, prenosi SkyNews.

- Scene su naprosto nestvarne, kao u filmu - izjavio je stanovnik Grindavika  Sveinn Ari Gudjonsson.

Ova je erupcija ekstremno opasna i štetna, a izlijevanje lave ne pokazuje nikakav znak usporavanja pa trenutno nije moguće procijeniti razmjere štete. Nijedan život ipak srećom nije u opasnosti iako će materijalne štete očito biti velike.

Foto:Screenshot/YouTube

Posljedice erupcije mogle bi stvarati i velike probleme za ljude s postojećim respiratornim problemima, jer vulkanska aktivnost oslobađa plinove poput sumpornog dioksida koji je iritira kožu, oči, nos i grlo.

- Danas je crni dan za Grindavik i danas je crni dan za cijeli Island, ali sunce će ponovno izaći - izjavila je islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir.

Grindavik, grad od 3800 ljudi, nalazi se oko 50 km jugozapadno od Reykjavika, glavnog grada Islanda.

J.T.

Pročitajte još:

Erumpirali vulkani na Islandu i u Indoneziji!
Na jugozapadu Islanda erumpirao je vulkan u blizini grada Grindavik čijih je 4.000 stanovnika evakuirano 18. prosinca zbog prethodnih erupcija. Istovremeno, na drugom kraju svijeta, erumpirao je indonezijski vulkan Marapi, a pepeo se podigao 1300 metara u vis. Peta erupcija na islandskom poluotoku od 2021. Islandski meteorološki ured javlja