2 min. čitanja

VIDEO Kaos u Panamskom kanalu - Kasne brodovi a rast će i cijene hrane i goriva

VIDEO Kaos u Panamskom kanalu - Kasne brodovi a rast će i cijene hrane i goriva
Foto: Pinterest, marineinsight.com Asia Pacific Maritime (APM)/Ilustracija

Zbog dugotrajne suše koja je ove godine pogodila dijelove Srednje i Južne Amerike, uprava Panamskog kanala smanjila je broj brodova koji dnevno prolaze kroz kanal. Mnogi Europljani će tako ove godine ostati bez darova pod borom.

Deseci masivnih kontejnerskih brodova koji prevoze nove iPhone uređaje, televizore, bicikle za vježbanje, odjeću i lampice za drvce kroz Panamski kanal, stižu u Europu sa zakašnjenjem i do četiri tjedna otkako je uprava Panamskog kanala smanjila broj dnevnih tranzita zbog suše. Prosječno vrijeme čekanja brodova je 12 dana, a kašnjenja bi mogla prouzrokovati i povećanje cijena hrane i goriva, prenosi Jutarnji list.

Najčešće je potrebno osam do deset sati za tranzit, ali brodovi sada čekaju u prosjeku jedan do dva tjedna. Od 7. studenoga su kroz kanal dnevno prolazila samo 24 broda. Vlasti su također smanjile razinu gaza – koliko se nisko plovilo može nalaziti u vodi – što znači da neki brodovi moraju nositi manje tereta.

Uobičajeno dnevno kroz Panamski kanal prođe 38 brodova. Čak i ako se kišna sezona sljedeće godine “pojavi” na vrijeme, prometne gužve i ograničenja gaza potrajat će još dugo u 2024. godini. Rekordna suša pogodila je ranije ove godine Panamu, s čak 50 posto manje oborina nego lani. Nedostatak kiše isušio je glavno jezero u Panamskom kanalu, otežavajući transport jednim od najvažnijih svjetskih pomorskih pravaca.

Steven Paton, stručnjak pri Instituteu Smithsonian Tropical Research u Panami, rekao je kako je ovo treći ekstremni deficit kiše u posljednjih 25 godina. David Jinks, voditelj istraživanja ponašanja potrošača u kompaniji ParcelHero, rekao je da bi zbog zastoja u Panamskom kanalu moglo doći do manjka robe i povećanja cijena goriva i hrane. U Panamskom kanalu sada samo četiri ili pet brodova s LNG-jem uspije proći tijekom jednog mjeseca. Prije je prosjek bio jedan dnevno.

Neki su brodovi pokušali izbjeći zastoj i krenuli prema Sueskom kanalu u Egiptu

Suez ima veći kapacitet od Panamskog kanala i kroz njega dnevno može proći više brodova. Međutim, kako je Sueski kanal počeo preuzimati više plovila nego inače, tako je poraslo i vrijeme čekanja u Suezu. Postoji mogućnost da brodovi plate određeni iznos kako bi skočili naprijed u redu čekanja.

Vlasti održavaju dražbe kad god neki brod izađe iz reda. Ove su se godine mjesta u redu prodavala za čak četiri milijuna dolara. Prije godinu dana prosječna aukcijska cijena bila je oko 173.000 dolara, prema podacima tvrtke Waypoint Port Services. Kompanije su potrošile 230 milijuna dolara na aukcije ove godine.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.