2 min. čitanja

VIDEO Izrazito rijetko viđena vrsta hobotnice snimljena na Visu

VIDEO Izrazito rijetko viđena vrsta hobotnice snimljena na Visu
Foto: Eni Zorotović

VIS - Mještani Visa nisu se mogli načuditi neobičnoj morskoj životinji koja je doplivala u plićak uz rivu, a kakvu vjerojatno ni najstariji ne raspoznaju.

Naime, radi se o bobuljku (Tremoctopus violaceus), izrazito rijetko viđenoj vrsti hobotnice. Iako je prije 3-4 godine u akvatoriju između otoka Hvara, Brača i Šolte vladala prava invazija ovog plivajućeg glavonoštca, prilike da je se vidi u Jadranu izrazito su rijetke.  

- Samo da dobijete predodžbu koliko je to rijetko u Jadranu, zadnja poznata pojava bobuljaka u velikom broju na malom prostoru je bila 1936. godine, nakon toga ulov bobuljaka bio je pojedinačan a broj službeno zabilježenih se može izbrojiti prstima jedne ruke - objasnio je u srpnju 2019. godine Rino Stanić u Jadranskoj melakološkoj grupi.

Od stručnjaka iz Instituta za oceanografiju u Splitu doznajemo i da je ova snimka, koju je snimio Eni Zorotović, jedna od rijetkih primjeraka gdje se ova vrsta vidi u svojoj punoj životnoj raskoši.

Životinja o kojoj vrlo malo znamo, osim da je ženka drastično veća od mužjaka

- Vrlo malo znamo o životu bobuljka koji je rasprostranjen i „rijedak“ u svim svjetskim morima. Tek 2002. godine otkriven je prvi mužjak i od tada znamo da je ovo životinja sa najvećom razlikom u veličini između spolova. Mužjaci su veličine samo 2,4 centimetra dok ženke mogu narasti do 2 metra.

To što je mi ne možemo vidjeti i uloviti se ne odnosi na tune i iglune. Istraživanje hranjenja velikih grabežljivih riba u Sredozemlju 2015. godine pokazalo je da grabežljive ribe u svom želucu imaju ovu hobotnicu. To nam govori da ova hobotnica ne bi trebala biti toliko rijetka koliko mislimo da je, ali mi nismo ribe, ribe bolje poznaju podmorje od nas - kazao je Stanić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Neobična vrsta hobotnice u Jadranu, stručnjaci kažu: “Izrazito je rijetko viđena” | | Morski HR
Između otoka Hvara, Brača i Šolte odvija se invazija vrste plivajuće hobotnice. Radi se o bobuljku (Tremoctopus violaceus), izrazito rijetko viđenoj vrsti. Plivarice na tom području trenutno love na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.