2 min. čitanja

VIDEO Institut za oceanografiju o rijetkoj hobotnici: “Oprez, mali primjerci nose otrovne žarne stanice”

HVAR – Snimku za Jadran neobične i rijetke hobotnice o kojoj smo pisali prije dva dana, objavio je danas Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Uz video, snimljen u uvali Basina na otoku Hvaru, detaljno su opisali vrstu. Zanimljiv je fenomen kod ove vrste da ženke mogu biti duge i 2 metra, dok mužjaci veći od 2,4 cm nisu zabilježeni. Napominju također da mali primjerci nose žarne, otrovne stanice, pa ipak treba biti oprezan.

Bobuljak (Tremoctopus sp.) rijetko je viđena vrsta hobotnice koja, za razliku od obične hobotnice, život provodi u vodenom stupcu. Karakteristika ženki bobuljaka (u Mediteranu postoje dvije srodne i jako slićne vrste – T. gracilis i T. violaceus) je postojanje strukture slične plaštu između dva kraka čija je uloga – samoobrana. Kad se osjeti ugroženom, bobuljka razvija plašt koji, osim što je čini većom, može biti i otpušten kod neposredne opasnosti. Možda imaju i još poneku svrhu, no o bobuljcima se ne zna mnogo. Poznato je da ova vrsta ima izražen spolni dimorfizam. Dok ženke mogu biti duge i 2 metra, mužjaci veći od 2,4 cm nisu zabilježeni. Nedavno je Podvodni.hr prenio vijest o ulovima nekoliko primjeraka ove vrste na području Hvara i Brača i čini se da su ove godine bobuljci nešto učestaliji. Do sada su rijetki primjerci u Jadranu bilježeni u razmacima od nekoliko desetaka godina. Ove godine zabilježeno je nekoliko primjeraka. Ostaje vidjeti koliko često ćemo ih viđati u budućnosti. Na ovoj snimci iz uvale Basina na otoku Hvaru možete vidjeti bobuljku koja je vjerojatno prvi put vidjela ljude… a i oni nju. Svaka dojava o njihovoj pojavi je dobrodošla.

Photo: Screenshot / Rino Stanić

Napominjemo da mali primjerci (do veličine plašta od cca 7 cm) znaju na svojim krakovima nositi žarne stanice prikupljene sa otrovne portugalske lađice (Physalia physalis.). Predlažemo da se bude oprezan ukoliko se takvi primjerci uoče. Zahvaljujemo se Jasni Sabo na ustupljenim snimkama, a uz video prenosimo i fotografije primjeraka ulovljenih plivaricom na području Brača koje je prikupio, snimio i prvi uočio Rino Stanić kojem se također zahvaljujemo. Svaka dojava o njima je dobrodošla, poručuju iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

PROČITAJTE JOŠ: Neobična vrsta hobotnice u Jadranu, stručnjaci kažu: “Izrazito je rijetko viđena”

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.