1 min. čitanja

VIDEO Iberijski rebrasti vodenjaci uhvaćeni u 'akciji'

VIDEO Iberijski rebrasti vodenjaci uhvaćeni u 'akciji'
Foto: Aquarium Pula

Ekipa iz Aquariuma Pula prošlog tjedna uspješno je snimila parenje iberijskih rebrastih vodenjaka (Pleurodeles waltl).

Kako su njihovi stručnjaci objasnili, parenje vodenjaka odvija se u dvije faze, od kojih je prva faza takozvani „ljubavni zagrljaj“ poznat kao „amplexus“, odnosno položaj tijela tijekom parenja gdje mužjak, smješten ispod ženke, čvrsto obavija svoje prednje noge oko njezinih.

Tijekom druge faze, mužjak okreće ženku tako da joj kloaka bude blizu spermatofora (ovojnica koja sadrži spermije), ispušta ga, a ženka pohranjuje spermije u spermateku (organ za primanje sperme i oplodnju jajašaca). Ženke, naime, mogu zadržati živu spermu i do čak pet mjeseci u kloaki.

U prirodi se razmnožavanje odvija svake dvije godine, u proljeće i ljeto. Ženka polaže skupine jajašaca između vodene vegetacije, a ovisno o veličini i starosti jedinke, može ih položiti 100 do 1000.

Ono što je ustvari zanimljivo je to da su iberijski rebrasti vodenjaci, poput ostalih vodenjaka i gmazova u mogućnosti regenerirati udove, rep i organe. Zadnja znanstvena istraživanja otkrila su sposobnost regeneracije dijelova mozga kod ove vrste, čime će ovo saznanje dovesti do razvoja novih regenerativnih strategija čak i za ljude (npr. liječenje Parkinsonove bolesti), pišu iz Aquariuma Pula.

Zanimljivi video parenja iberijskih rebrastih vodenjaka pogledajte OVDJE.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.