1 min. čitanja

VIDEO Erumpirao vulkan na ruskom poluotoku, oblak pepela visok je 20 km, a pokriva površinu kao dvije Hrvatske!

VIDEO Erumpirao vulkan na ruskom poluotoku, oblak pepela visok je 20 km, a pokriva površinu kao dvije Hrvatske!
Foto: Twitter / Screenshot

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana Šiveluč eruptirao je u utorak ispaljujući golemi oblak pepela visoko u nebo i gušeći sela u nanosima sive vulkanske prašine, zbog čega su izdana upozorenja i zabrana leta za zrakoplove oko krajnjeg istočnog ruskog poluotoka Kamčatke.

Šiveluč je erumpirao iza ponoći, izbacivši oblak pepela nekoliko kilometara u vis i pokrivajući površinu od 108.000 četvornih kilometara, prema izvješću Geofizičkog zavoda Ruske akademije znanosti na Kamčatki, javlja Reuters.

Izdan je i crveni alarm opasnosti, uz napomenu da "veliki oblak pepela" putuje zapadno od vulkana i da bi do eksplozije uz izbacivanje pepela do 15 kilometara visine moglo doći bilo kada. "Tekuća aktivnost mogla bi utjecati na međunarodne letove i zrakoplove koji lete na nižim visinama", rečeno je.

Tokovi lave srušili su se iz vulkana, topeći snijeg i uzrokujući protok blata duž obližnje autoceste dok su sela bila prekrivena nanosima sivog pepela dubokim čak 8,5 centimetara, najdubljim u posljednjih 60 godina.

- Pepeo je dosegao visinu od 20 kilometara, oblak pepela pomaknuo se prema zapadu i došlo je do vrlo snažnog pada pepela na obližnja sela. Vulkan se pripremao za ovo najmanje godinu dana... i proces se nastavlja - rekla je Danila Chebrov, ravnateljica ogranka Geofizičkog zavoda Kamčatka.

Rekla je i da će se vulkan sada vjerojatno smiriti, ali da se daljnji veliki oblaci pepela ne mogu isključiti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.