VIDEO Crnogorski ribari vratili natrag u more strogo zaštićenu vrstu

BUDVA – Plemenita gesta dvojice crnogorskih ribara ovih se dana širi u ribolovnim krugovima na društvenim mrežama. Oni su naime vratili natrag u more strogo zaštićenog morskog psa volonju.

– Svaka čast budvanskim ribarima Danilu Jovanovicu i Vladanu Buzdovanu na pustanju strogo zasticenog psa Volonje – stoji u objavi na Instagram stranici Montenegro fishing.

U videu koji je objavljen, vidi se kako se jedan od njih strahovito trudi da tešku životinju vrati natrag u svoje prirodno stanište, a morski pas je, vjerojatno i ošamućen, bio potpuno miran.

https://www.instagram.com/p/CYv8mcnlmz4/?utm_medium=copy_link&fbclid=IwAR3zKm4HDHVTwtjLkQ9WBZdr7_ZaTZ8G4G448NgWHHCQtCArmOHPT_GxQOE

Morskog psa volonju, odnosno Hexanchus griseus obično nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, prema kojem je nalaznik dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

Dobro je znati i ovo: Meso može biti smrtno otrovno

– Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa. Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt – kazao je za Morski HR na ovu temu i renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

Video ove plemenite geste dvojice ribara možete pogledati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

STROGO ZAŠTIĆENI PAS VOLONJA – Stručnjak: “Ključ zaštite je u edukaciji i prijavljivanju svakog ulova”
Svjetski stručnjak za morske pse s timom znanstvenika objavio studiju o neobičnom i rijetkom psu u Jadranu