1 min. čitanja

VIDEO Četiri dana plutali na improviziranoj splavi – Spasio ih ribarski brod

VIDEO Četiri dana plutali na improviziranoj splavi – Spasio ih ribarski brod
Foto: Pixabay/Ilustracija

Četiri člana posade indonezijskog broda spašeni su iz Balijskog mora, nakon što su četiri dana plutali na improviziranoj splavi napravljenoj od stiropornih hladnjača koje su uspjeli skupiti s tonućeg broda.

Brod Zidan Express isplovio je uvečer 26. svibnja skupa s drugim brodom, s kojim je sutradan ujutro trebao stići u luku Sapekan. No drugi je brod tijekom noći izgubio iz vidokruga Zidan Express, a da nešto nije u redu shvatili su tek sutradan ujutro kada su uplovili u planiranu luku dolaska bez Zidan Expressa.  Posada drugog broda alarmirala je indonezijsku agenciju SAR, koja je poslala potražne timove u regiju koja pokriva oko 345 nautičkih milja.

Dan poslije zapovjednik agencije otkriva lokalnim medijima kako su primili dojavu da je iz oceana, sjeverno od otoka Tabuhan, izvučen stiroporni hladnjak te da vjeruju kako se Zidan Express nasukao negdje u regiji. Četiri dana nakon isplovljavanja Zidan Expressa, ribarski brod naletio je na iscrpljenu posadu potonulog broda, koja je plutala na improviziranoj splavi, oko 60 milja od obale.

Mornari su ispričali da je njihov brod izgubio snagu uslijed jakih valova te da je voda stigla do motora i onemogućila daljnju plovidbu. Nakon toga su izgubili i radio vezu. Shvativši da će im brod vrlo vjerojatno potonuti, uspjeli su pronaći nekoliko hladnjaka od stiropora koje su spojili užetom u improviziranu splav. Uzeli su pritom flaširanu vodu i sušenu hranu prije nego što su bili prisiljeni napustiti brod.

Teška pomorska priča na kraju je ipak dobila sretan završetak, a kako je izgledalo spašavanje posade potonulog broda pogledajte u videu u nastavku.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.