Venecijanski kanali presušuju, prijeti li Italiji nova suša?

SVIJET - Suha zima na sjeveru Italije zabrinjava znanstvenike i ekologe koji strahuju od nove suše nakon što je u ljeto bilo proglašeno izvanredno stanje.

Iako Veneciju uobičajeno muče poplave, sada zbog niske razine vode, gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu prometovati kanalima. Osim izostanka kiše, razlog manjku vode je također visoki tlak zraka, ali i puni Mjesec te morske struje.

Osim toga, rijeka Po ima 61 posto manje vode od uobičajene količine u ovo doba godine. Prošle godine je u srpnju u okolnom području bilo proglašeno izvanredno stanje zbog najgore suše u 70 godina.

Na rekordno nisku razinu pao je i vodostaj jezera Garda na sjeveru Italije te se do otočića San Biagio može doći suhim putem, piše Reuters.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Još nema rješenja za spas najpoznatijeg talijanskog grada koji tone – More će ga progutati prije nego se očekivalo | | Morski HR
O porastu razine mora priča se desetljećima. Isto toliko govori se o Veneciji kao gradu koji polako, ali sigurno tone na dno lagune. No najnovija istraživanja pokazuju da bi Jadransko more