3 min. čitanja

Venecija zabranjuje kruzere? Kompanije će potražiti alternativu na hrvatskoj obali

Venecija zabranjuje kruzere? Kompanije će potražiti alternativu na hrvatskoj obali
Foto: Pexels / Matthew Barra

Zabrana pristajanja kruzera u centru Venecije natjerala je kruzerske kompanije da razmisle o alternativama. Norwegian Cruise Line alternativu je odlučio potražiti i na hrvatskoj obali.

Zabrana pristajanja kruzera u centru Venecije potaknula je norvešku kompaniju Norwegian Cruise Line da isključi Veneciju iz svojih putovanja u 2024. godini, piše Forbes Hrvatska.

Euronews.travel navodi kako će je zamijeniti talijanskom Ravennom, slovenskim Koprom, Rijekom ili Zadrom. Glavni povod za zabranu pristajanja u Veneciji je šteta koju kruzeri nanose potkopavajući temelje grada. Odluka je donesena još 2021. godine, ali se tek sada počinje primjenjivati. Dodatni argumenti za zabranu su preveliki broj turista, zagađenje koje donose, kao i manja ekonomska korist od njihovih gostiju u usporedbi s turistima koji odsjedaju u gradu.

Strani kruzeri više plovili hrvatskim Jadranom - Na njima u 2023. doputovalo više putnika nego u 2022. godini
U 2023. strani brodovi za kružna putovanja u hrvatskom Jadranu ostvarili su porast putovanja za 2,2% i na njima je doputovalo 37,1% više putnika u odnosu na 2022. godinu. Zbog povećanja broja putovanja stranih brodova za kružna putovanja u posljednja četiri mjeseca u 2023. povećan je broj putovanja

Neke kruzerske kompanije poput MSC Cruisesa zabrani su doskočili tako da pristaju u Margheri koja se nalazi tek 3-4 kilometra od Venecije, dok neki drugi staju u Trstu i Ravenni koji su od nje udaljeni 115 kilometara, prenosi Pomorac.hr.

S obzirom na već navedene nedostatke kruzera, ostaje pitanje je li to dobro ili loše za Rijeku i Zadar. Gosti na kruzerima imaju smještaj i obroke, pa od njih ekonomski najviše profitiraju jedinice lokalne samouprave i tvrtke koje im nude usluge poput izleta. Primjerice, za kruzer s više od 3.000 putnika, grad Zadar naplaćuje 5.309 eura turističke pristojbe.

Izvrsne prognoze za riječku Lučku upravu - Ove se godine očekuje rekordan broj kruzera s preko 45 tisuća putnika
Ove godine u riječkoj luci očekuje se pristajanje trideset i jednog kruzera, što je rekordan broj od 2008. godine, kada je započelo pristajanje brodova za kružna putovanja u Rijeci, potvrdio je Rajko Jurman, voditelj komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka. Očekuje se da će najavljeni kruzeri u Rijeku dovesti 45 tisuća

Povodom ovih odluka Euronews.travel je svojim čitateljima ukratko predstavio Rijeku i Zadar, ističe Forbes Hrvatska.

Rijeku opisuju kao destinaciju koju je izvan sezone teško posjetiti zbog manjka redovitih letova, ističući njezinu titulu Europske prijestolnice kulture koju je dobila 2020. godine.

Zadar su predstavili kao najstariji stalno naseljen grad u državi i jednu od najatraktivnijih destinacija u regiji. Ističu i isplativost dolaska kruzerom, s obzirom na to da su troškovi porasli nakon prelaska države na Euro.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.