VELOLUŠKA KUMPANIJA Tradicionalni ples pobjede

VELA LUKA – Posebnost otoka Korčule su jednistveni plesovi s mačevima. U gotovo svakom mjestu na otoku i danas djeluje viteško udruženje koje izvodi mačevalačke plesove. Riječ je o produktu pokladnih običaja, a u Veloj Luci je postojanje Kumpanije u dokumentima prvi puta zabilježeno 1846. godine.

Nakon 1926. godine Kumpanija se nije izvodila, da bi 2001. na poticaj Inicijativnog odbora Folklorne skupine Mafrina, bila obnovljena.

Folklorno društvo Kumpanija njeguje i tradicionalne velolučke plesove: “Mafrina”, “Četiri pasa”, “Tanac”, “Pritilica”, “Šega-šega” i posebno atraktivan ples s mačevima – “Ples od boja”, poznatiji kao “Kumpanija”.

Glavni godišnji nastup održava se svake godine, 19. ožujka, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Vele Luke.

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe.

Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine. Neke figure karakteristične su za gotovo sve lančane plesove diljem Europe, a neke su pak specifične samo za određeni lokalitet odnosno kumpaniju.

Do Vele Luke je svratio i naš fotograf, Boris Kačan i to baš uoči pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Škotskom, čime je osigurala ulazak u osminu finala Europskog prvenstva u nogometu, a saznali smo da će naš protivnik biti Španjolska. Utakmica se igra u danskom Kopenhagenu, u ponedjeljak, u 18.00 sati. Svoje srčane navijače, vatreni tako imaju i na Korčuli.

– Bravo naši, idemo dalje. Pozdrav od veloluške Kumpanije – poručili su!

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rajski otočić kraj Vele Luke koji liječi i dušu i tijelo proglašen jednom od najboljih destinacija