2 min. čitanja

Veliko zanimanje posjetitelja izazvao je u srcu Korčule, novootvoreni interpretacijski centar Marka Pola

Veliko zanimanje posjetitelja izazvao je u srcu Korčule, novootvoreni interpretacijski centar Marka Pola
Foto: Marko polo centar Korčula

Veliko zanimanje posjetitelja izazvao je novootvoreni interpretacijski centar Marka Pola, najpoznatijeg svjetskog putnika, istraživača i putopisca, u srcu Korčule. U centru se otkrivaju tajne Polovih putovanja na Daleki istok u vrijeme velikih otkrića te njegove veze s Korčulom.

Kuća Marka Pola, za Korčulane sugrađanina na kojeg su iznimno ponosni, kao novi interpretacijski centar predstavlja njegov uzbudljiv život.

- Marko Polo je sinonim za Korčulu, sviđalo se to nekome ili ne. Imamo činjenice koje su nepobitne, a sve drugo je interpretacija. U tome je ljepota turizma i kulture - rekla je za Dnevnik gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Uz faksimil dokumenta iz 15. stoljeća o ovdašnjem podrijetlu obitelji Polo, tu je i detaljni prikaz pomorske bitke kod Korčule s kraja 13. stoljeća. Sukobile su se Venecija i Genova, a Marko Polo pritom je zatočen.

U zatvoru je nastala njegova najvažnija ostavština.

- Knjiga Marka Pola "Le Devisement du Monde" imamo ovdje izloženu, imamo u više jezika jer knjiga je ta najvažnija stvar koja gradi taj most između srednjega vijeka i renesanse - istaknuo je voditelj Marko Polo centra Vicko Marelić.

Ali i most između Istoka i Zapada, stoga posebno mjesto u Centru zauzimaju predmeti s Puta svile.

- Sviđa mi se kako je sve predstavljeno, nije natrpano. Prije dolaska ovamo nisam znala da je Marko Polo živio na Korčuli, to mi je zanimljivo. A nedavno sam bila u Veneciji, pa mi je na neki način i povezano, naglasila je posjetiteljica iz Velike Britanije Claire.

- Jako volim povijest, tako i Put svile pa mi je ovo vrlo zanimljivo. I nisam znala da su brodovi tada imali vesla - dodala je posjetiteljica iz Velike Britanije Pat.

Nakon višegodišnje obnove vrijedne malo manje od 800 000 eura, od čega 500 000 nepovratnih sredstava, Centar već sad bilježi jako dobru posjećenost.

- Vjerujemo da će u narednim godinama, pogotovo sad kad se polako otvara tržište Azije, taj centar sve više i više pokazati koji je veliki značaj njega za kulturu grada, ali i naravno za turizam grada - kazala je direktorica TZ grada Korčule Milijana Borojević.

Centar daje uvid i u život onodobne Korčule.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.