1 min. čitanja

VELIKI POŽAR KOD ŠIBENIKA: Opožarena površina veća je od jednog hrvatskog otoka

VELIKI POŽAR KOD ŠIBENIKA: Opožarena površina veća je od jednog hrvatskog otoka
Foto: Valerio Baranović

Veliki požar koji je prošlog tjedna zahvatio područje oko Vodica i Zatona, uzrokovao je golemu materijalnu štetu. Tijekom šest dana, koliko je požar bijesnio, izgorjele su brojne kuće, automobili, ali i maslinici i nisko raslinje.

Koliko su zapravo bili razmjeri požara, odnosno koliko je velika opožarena površina, možda se najbolje može vidjeti iz zraka.

Stručni tim Zavoda za upravljanje prirodnim resursima Oikona, napravio je analizu opožarenog područja koristeći satelitske snimke satelita Sentinel 2B. One pokazuju kako je požarom zahvaćena površina od gotovo 25 kilometara kvadratnih. Za usporedbu, radi se o površini većoj od otoka Vira ili Molata (oko 22 kilometra kvadratna), odnosno tek nešto manjoj od otoka Oliba (oko 26 kilometara kvadratnih), prenosi N1.

Foto: Oikon / Sentinel 2B

Za Zagrepčane, to je otprilike površina gradske četvrti Črnomerec, odnosno površina samog gradskog naselja Split, piše Zimo.

Stručnjaci iz Oikona ističu kako je ovaj požar bio veći čak i od velikog požara koji je prije pet godina zahvatio predgrađe Splita. Taj je požar, koji je savladan zajedničkim snagama vatrogasaca, lokalnog stanovništva, ali i navijačkih skupina, tada zahvatio površinu od 18,25 kvadratnih kilometara.

S obzirom na suše i visoke temperature koje trenutno vladaju, možemo samo ponoviti apel vatrogasaca da ljudi budu izuzetno oprezni i ne pale otvoreni plamen u blizini suhog raslinja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.