Veliki koraljni greben ponovno “problijedio”- Uprava parka zabrinuta jer se to događa prečesto

Čak 4 puta u posljednjih 6 godina dogodilo se da je Veliki koraljni greben, najveća živa cjelina na Zemlji, postao bijel. Do 2016. godine ova pojava zabilježena je svega 2 puta pa morski biolozi s razlogom strahuju za budućnost i opstanak Velikog koraljnog grebena.

Do pojave bijelih koralja dolazi zbog porasta temperature mora. No ono što se u bliskoj prošlosti događalo veoma rijetko, postala je česta pojava pa znanstvenici apeliraju na hitne poteze protiv klimatskih promjena kako bi najveći svjetski sustav koralja ostao živ.

Foto: Pixabay

Uočeno je da se izbjeljivanje koralja počelo pojavljivati otprilike u isto vrijeme kada i vremenski fenomen La Niña (hladniji pandan El Niñu), koji Australiji obično donosi niže temperature. Nažalost, temperatura Koraljnog mora duž sjeveroistočne obale Australije sve je toplija, što je potvrdila i uprava morskog parka koja provodi zračna istraživanja i koja je nedavno upozorila australske vlasti da je temperatura mora na nekim dijelovima grebena i do 4 stupnja viša od prosjeka za ožujak, prenosi BBC.

Izbjeljivanje koralja događa se kada su ovi organizmi pod određenim stresom zbog čega izbacuju alge koje žive u njima, a koje su ključne za vitalnost koralja. Njihov oporavak moguć je jedino ako se uvjeti odnosno temperatura mora u kojem žive vrati na standardne razine.

Svijet je prošle godine ostao začuđen potezom Australije, koja je lobirala da se greben isključi s UNESCO-vog popisa ugrožene svjetske baštine. Iako su tvrdili da će uložiti novac u zaštitu Velikog koraljnog grebena, Australija debelo zaostaje za ostatkom razvijenog svijeta u zelenim tehnologijama, a često je kritizirana zbog snažne potpore industriji fosilnih goriva.

Ranije ovog tjedna, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izdvojio je Australiju kao primjer zemlje koja bi trebala uložiti puno više napora u smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine.

Inače, prvo masovno izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena zabilježeno je 1998. godine, a ista stvar događala se i 2002., 2016., 2017. i 2020. godine.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Vrste koralja otporne na klimu pružaju nadu svjetskim koraljnim grebenima
KORALJNI GREBENI Ekosustavi za sebe
VIDEO Jedini hrvatski koraljni greben buja životom