Velika svečanost u riječkom škveru – Danas primopredaja golemog broda za grčkog naručitelja

RIJEKA – U riječkom brodogradilištu »3. maj« danas će se održati primopredaja broda za prijevoz automobila i kamiona grčkoj kompaniji Neptune Lines. Posao je vrijedan nekoliko desetaka milijuna eura.

Riječki škver bacio se na dovršetak ovog broda u proljeće prošle godine, nakon što je uprava “3. maja” potpisala ugovor s Ministarstvom gospodarstva o završetku ove novogradnje koju je država preuzela u punopravno vlasništvo iz stečajne mase Uljanika. Treći maj je za završetak tog broda dobio državna jamstva za kredit u iznosu od 22 milijuna eura, a nakon neuspješnih pregovora s Norvežanima, za koje je brod prvotno bio ugovoren, Vlada je u ljeto prošle godine odlučila da će brod prodati na međunarodnom javnom pozivu koji je izazvao popriličan interes kod brodarskih kompanija, prenosi Novi list.

Početna cijena broda bila 39 milijuna eura, a od 5 pristiglih obvezujućih ponuda, nedovršeni car carrier prodan je grčkom naručitelju navodno za 50-ak milijuna eura.

Grčki brodar operira s 18 brodova za prijevoz vozila, kapaciteta prijevoza od 1.500 do 4.600 automobila, što znači da će brod koji će danas preuzeti iz »3. maja« biti najveći u njihovoj floti s obzirom na kapacitet prijevoza čak 7.000 automobila. Plovit će pod imenom »Neptune Barcelona«.

Primopredaja broda zakazana je za danas u 16:15 sati u “3.maju”,  a na svečanost stiže i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U 3. maju sutra prvo porinuće u posljednje četiri godine – Mogu doći i građani