Velika šteta od poplava u NP Paklenica - centar za posjetitelje Podzemni grad zatvoren, oštećene i vodovodne cijevi

Ovaj tjedan pljuštalo je i nad Velebitom. Kanjon Velika Paklenica pretvorio se u podivljalu bujicu, potok se razlio iz korita i nosio sve pred sobom. Štetu tek treba utvrditi.

Oštećene su pješačke staze u kanjonu Velike Paklenice. Nad ovaj dio Velebita obrušilo 150 litara kiše po četvornom metru u svega nekoliko sati, što je zahvaljujući prirodnoj konfiguraciji terena, odnosno prirodnome lijevku, stvorilo takve bujice koje su nosile sve pred sobom.

FOTO Bujica u Nacionalnom parku Paklenica uništila stazu staru 90 godina
STARIGRAD/PAKLENICA - Područje Nacionalnog parka Paklenica je tijekom poslijepodneva te noći sa srijede na četvrtak pogodila ekstremna količina oborina. Kako javlja Dalmacija danas, bujične vode su tijekom večeri napravile ogromnu štetu u Paklenici, a tijekom par sati je u nacionalnom parku palo čak…

Jedan od naših najstarijih nacionalnih parkova, posljednjih godina često spominjan kao primjer dobre upotrebe europskih sredstava, do nove će sezone morati ulagati u infrastrukturu više nego što su očekivali.

Kišno je nevrijeme oštetilo staze, odmorišta, pa čak i vodovodne cijevi, ogoljene nakon što je sve oko njih odnio nabujali potok.

Vodič u Nacionalnom parku Paklenica Ante Zuanović poručio je da je materijalna šteta velika.

- Park je, isto tako valja naglasiti, veliko područje, 95 kvadratnih kilometara prostora, tako da će trebati više dana da se obiđe taj teren i iz više smjerova, da bi se utvrdila nekakva krajnja šteta - rekao je.

Najveću je štetu pretrpjela glavna turistička staza koja vodi do šumarske kuće i planinarskog doma, no posebno će teško biti vratiti u funkciju najstariji dio, građen prije punih devedeset godina.

- Staza je građena tridesetih godina prošlog stoljeća i najstariji žitelji podvelebitskog kraja, koji su isto tako ovih dana bili ovdje u kanjonu Velike Paklenice, kažu da to uistinu nikada nisu doživjeli - istaknuo je Zuanović.

Dio je to staze koji nije dostupan za automobile ni mehanizaciju, pa će se popravljati kao nekad, ljudskim rukama na kojima će stići i materijal. Od sljedećeg će tjedna tek biti poznato kad će se i kojim tempom pristupiti popravcima.

U međuvremenu, posjetiteljima je dostupan ograničen opseg usluga, a zbog nastale situacije, posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice ovog je vikenda zatvoren, javlja HRT.

I.G.