2 min. čitanja

FOTO Bujica u Nacionalnom parku Paklenica uništila stazu staru 90 godina

FOTO Bujica u Nacionalnom parku Paklenica uništila stazu staru 90 godina
Foto: Dalmacija danas

STARIGRAD/PAKLENICA - Područje Nacionalnog parka Paklenica je tijekom poslijepodneva te noći sa srijede na četvrtak pogodila ekstremna količina oborina. Kako javlja Dalmacija danas, bujične vode su tijekom večeri napravile ogromnu štetu u Paklenici, a tijekom par sati je u nacionalnom parku palo čak 150 litara kiše po kvadratnom metru.

Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, rekla je da je neugodno iznenađena nevremenom na tom području. Andačić kaže da su štete velike i da će idućeg tjedna morati pristupiti sanaciji oštećenih staza. Do oštećenja pješačkih staza je došlo zbog nabujalog potoka koji se izlio iz korita.

- Sa srijede na četvrtak je pala ogromna količina oborina na ovom području i došlo je do određenih šteta na lokalitetu Nacionalnog parka Paklenica. Naime, kroz park prolazi potok Velika Paklenica i on je jako nabujao i izlio se iz korita na više dijelova. Zbog toga je došlo do većih oštećenja na pješačkim stazama unutar parka - rekla je ravnateljica za Dalmaciju danas.

Oštećena staza stara 90 godina

- Utvrđivali smo štetu i pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći. No, sada je još uvijek kiša i velika bujica pa ne možemo adekvatno reagirati na ove ekstremne vremenske neprilike. Tijekom sljedećeg tjedna ćemo pristupiti sanaciji i obnovi oštećenih pješačkih staza - govori Andačić za Dalmaciju danas.

Foto: Dalmacija danas

Premda se razina nastale štete ne može sa sigurnošću utvrditi, veliki problem je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina. Ravnateljica navodi da je riječ o vrijednoj stazi.

- Ne mogu konkretno reći kolika je šteta. Na pojedinim dijelovima je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina. Problem je što će se prilikom sanacije trebati ručno nositi materijal jer su na tom području strogo zabranjena vozila i ne smije se prometovati. Staza je jako stara i vrijedna, a ovakav vremenski ekstrem još nismo doživjeli. Ovako nešto nama je do sada nepoznato - kazala je Andačić

Augustin Markota

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Potop u Novom Vinodolskom: “Ovako što ne pamtimo!”
Goleme količine kiše pale su na područje Novog Vinodolskog. Kako nam javljaju čitatelji, poplavljene su ulice, a promet iznimno otežan. - Ovo se dogodilo u manje od sata, užas, ne možeš pješke ni automobilom nigdje - kazuje nam čitatelj i dodaje da bujica nosi sve pred sobom.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.