3 min. čitanja

VELA STOMORNA Svetkovina Velike Gospe u Pagu

VELA STOMORNA Svetkovina Velike Gospe u Pagu

PAG – Svetkovina Velike Gospe svečano se 15. kolovoza slavi u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Pagu. Svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi  održat će se u 19 sati, a predvodi ga mons. Petar Palić, hvarski biskup i imenovani mostarsko-duvanjski biskup.

Ove godine zbog mjera Stožera civilne zaštite RH i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo neće se održati tradicionalna procesija s Gospinim kipom od Svetišta Majke Božje od Staroga Grada do crkve Marijinog uznesenja u gradu Pagu.

– Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora. Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije. A odgovornost nas sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan istaknuo je Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

– Zbog epidemiološke situacije, propisanih mjera Nacionalnog stožera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze COVID-19 odlučili smo Veliku Gospu–Stomorinu proslaviti bez tradicionalne velike procesije u kojoj inače sudjeluju tisuće ljudi. Mi znamo i vjerujemo da Nebeska Majka Gospa od Staroga grada, naša vjerna zaštitnica ne može ostati u izolaciji. Ona je uvijek s nama, prati nas, želi nam biti majka, zaštitnica i njezin blagi pogled svima će dati utjehu u ovim nesigurnim vremenima. Molimo sve da u miru, razboritosti i odgovornosti proslave ovu svetkovinu. Svima nam dobro došla STOMORINA – izjavio je don Gašpar Dodić.

Uoči svetkovine Vele Stomorine, proslave Marijina uznesenja, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada, u petak 14. kolovoza 2020. godine od 19 do 22 sata biti će organizirana ispovijed. U 19.30 sati započinje molitva krunice. U 20 sati misno slavlje u crkvi predvodi don Stipe Mustapić, župnik Kolana i Barbata. U svetištu Majke Božje od Staroga Grada održava se cjelonoćno bdjenje od 22.30 do 04.30 sati. U sklopu trodnevne priprave uoči svetkovine, u paškoj zbornoj crkvi 12. i 13. kolovoza paški župnik don Gašpar Dodić predvodi misno slavlje s početkom u 19.30 sati. U 19 sati započinje molitva krunice.

Na svetkovinu Velike Gospe misa u paškoj župnoj crkvi je u 9 sati, a svečanu misu u 10.30 sati predvodi don Ranko Papić, župnik iz Novalje. U 9 sati održati će se svečana misa u crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki. Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u Pagu od 04.30 do 9 sati biti će organizirana  ispovijed. Misa je u 6 sati, a predvodi ju don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. Misno slavlje u 8 sati predvodi don Elvis Knežević, župnik Povljane, Vlašića i Dinjiške.

I.B.

Program:

TRODNEVNA PRIPRAVA

don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan

Srijeda , 12. 8. 2020.

Zborna crkva

19.30 – sv. Misa (pola sata prije krunica)

Četvrtak,  13. 8.2020.

Zborna crkva

19.30 – sv. Misa (pola sata prije krunica)

Petak, 14. 8.2020.

Svetište Majke Božje od Staroga grada

19.00 – 22.00 – prigoda za ispovijed

19.30 – krunica

20.00 – sv. Misa, don Stipe Mustapić, župnik Kolana i Barbata

22.30 – 04.30 cijelonoćno bdijenje

Subota, 15. 8.2020. – VELIKA GOSPA

Svetište Majke Božje od Staroga grada

04.30 – 9.00 – prigoda za Ispovijed

06.00 – sv. Misa, don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan

08.00 – sv. Misa, don Elvis Knežević, župnik Povljane, Vlašića i Dinjiške

Crkva kod benediktinki

09.00 – Misa

Zborna crkva

09.00 – Misa

10.30 – Svečana Misa, vlč. Ranko PAPIĆ, župnik Novalje

19.00 – Zborna crkva, SVEČANA KONCELEBRIRANA MISA, predvodi mons. dr. PETAR PALIĆ, hvarski biskup i imenovani Mostarsko – duvanjski biskup i Apostolski administrator Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.