2 min. čitanja

Važnost zaštite izvora rijeke Jadro sve je veća

Važnost zaštite izvora rijeke Jadro sve je veća
Foto: Unsplash

SPLIT - Voda s izvorišta rijeke Jadra iznimne je kvalitete, a na tribini 'Izvor Jadra - naša voda' istaknuta je važnost zaštite lokacije.

Najnovija istraživanja pokazala su da je voda s izvorišta rijeke Jadra, koju pije oko 300.000 ljudi sa šireg splitskog područja, iznimne kvalitete. Na tribini 'Izvor Jadra - naša voda' upozoreno je kako na izvorištu treba spriječiti aktivnosti koje bi tu kvalitetu ugrozile.

Direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta rekao je na tribini na Građevinskom fakultetu da je ta tvrtka ovlaštena za sanitarnu zaštitu izvorišta Jadra.

- Kontinuirano ćemo raditi kako bi se izvorište Jadra zaštitilo od bilo kakve devastacije i gradnje bilo kakvih objekata koji nisu dopušteni na područjima zone sanitarne zaštite, kakvo je i izvorište pitke vode Jadro - rekao je Šuta.

Naveo je da je u tijeku provedba javnog natječaja za realizaciju izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode s izvorišta.

Posebice je istaknuo važnost dugogodišnje suradnje splitske tvrtke Vodovod i kanalizacija s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u vezi s izvorištem. Podsjetio je da je u suradnji s fakultetom izrađena i strategija do 2030. koja se odnosi na pitku vodu na širem splitskom području.

Profesor s Katedre za gospodarenje vodama i zaštitu voda Ivo Andrić kazao je da bi jedna od mjera zaštite tog izvorišta pitke vode mogla biti ograđivanje žicom i postavljanje videokamere.

- Građani moraju znati od kolike je važnosti izvorište pitke vode Jadro i treba poduzeti sve moguće mjere da bi ga se i budućim naraštajima ostavilo za kvalitetnu uporabu - istaknuo je Andrić.

Sudionici javne tribine upozorili su kako bi klimatske promjene mogle nepovoljno utjecati na izvorište, piše Radio Dalmacija.

Profesor emeritus Ognjen Bonacci upozorio je da bi smanjenje oborina i istodobno povećanje temperature zraka mogli utjecati na smanjenje količine pitke vode. Upozorio je također da se katkad koristi i više od 40 posto količine vode s izvora, a optimalna bi granica, kako je naveo, bila do 30 posto kapaciteta.

Izvorište rijeke Jadra nalazi se oko četiri kilometra sjeverozapadno od središta Solina, a s njega se vodom opskrbljuje područje gradova Splita, Solina, Kaštela i Trogira te općina Podstrane, Klisa, Segeta i Okruga.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Splićani bez pitke vode – Zamutio se izvor rijeke Jadro | | Morski HR
Velika količina kiše koja se u proteklom periodu izlila na šire splitsko područje, uzrokovala je zamućenje na izvorištu rijeke Jadro, priopćili su iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.