Vatrogasno vozilo 'Bura' spašava ljudske živote

KRK - Dva života spašena su 26. veljače kada su vatrogasci specijalnim vozilom 'Bura' prevezli pacijente s otoka Krka na kopno u vrijeme kada je promet mostom bio obustavljen zbog olujne bure.

Vatrogasci DVD-a Njivice ovim specijalnim vozilom već su spašavali živote otočana u vrijeme 'marčane bure' kada se zatvara most za promet. S obzirom na svoje posebnosti, ovo vozilo može prijeći most i po vrlo jakoj buri.

Vozilo je s vozačem na raspolaganju je 365 dana u godini, 24 sata dnevno, a svladava vjetar jačine do 170 kilometara na sat.

Samo vozilo, prazno, teži 2600 kilograma, na svim staklima ima zaštitnu mrežu, opremljeno je uređajem za mjerenje brzine vjetra, a od medicinskih stvari posjeduje bocu s kisikom.

Do sada je u 2023. godini odrađeno 9 intervencija prijevoza unesrećenih preko mosta, a u 2022. ukupno 24 intervencije, od čega čak 7 u istom danu, piše Otok Krk.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Bura ruši stabla, oštećuje krovove i automobile na širem području Rijeke
Olujni i orkanski udari bure na širem riječkom području tijekom nedjeljnog jutra i ranog poslijepodneva uzrokovali su rušenje stabala i grana te oštećenja automobila, kao i manja oštećenja krovova. Prema informacijama vatrogasaca, interveniralo se desetak puta, uglavnom zbog osiguranja kro…
ORKANSKA BURA U prekidu promet prema otocima, udari vjetra do 185 km/h - Snijeg zatvorio ceste prema moru!
Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje u sklopu sustava meteoalarm zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 185 km/h za područje sjeverne Dalmacije, Podvelebitskog područja, Kvarnera, ali, ovaj put i čitave Istre! Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični ud…